stvorili akcije

Dosjetljivi prevaranti u Zadru krivotvorenim bar-kodovima prevaranti 'snižavali' cijene

02.09.2020 u 16:42

Bionic
Reading

Zadarska policija uhitila je prevaranate koji su krivotvorene bar kodove u trgovinama lijepili na proizvode i kupovali ih ispod njihove stvarne cijene. Policija je izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad pet osoba u dobi od 24 do 39 godina i osumnjičila ih za više prijevara na štetu jedne tvrtke.

Trojica u dobi od 24, 26 i 39 godina su su osumnjičena da su tijekom kolovoza u osam navrata došli u jedan zadarski trgovački centar gdje bi 39-godišnjak fotografirao bar kod za identifikaciju određenog proizvoda te fotografiju proslijedio 24-godišnjaku koji bi potom izradio lažnu kopiju bar koda, ali s nižom cijenom.

Nakon toga bi 39-godišnjak u trgovini izrađenu kopiju zalijepio na sličan skuplji proizvod, kojeg bi potom 26-godišnjak uzeo s police te dolaskom na blagajnu trgovkinju doveo u zabludu tako da ona prilikom skeniranjem lažnog bar koda, skuplji proizvod naplati po jeftinijoj cijeni.

Time su nezakonito zaradili oko 10.500 kuna, no policija je u domovima i vozilima osumnjičenih pronašla i oduzela više predmeta koje su pribavili prijevarom.

Policija tvrdi da su njih trojica zajedno s 35-godišnjakom i 25-godišnjakinjom tijekom kolovoza takva kaznena djela počinili i na šibenskom i širem splitskom području te istu tvrtku oštetili za oko 13.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, svih petero su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku zadarske policije, a 24-godišnja je prijavljen i zbog pištolja koji je nezakonito posjedovao.