milijarderke

Maloprodaja, kozmetika, automobili, rude... Ovo su najbogatije žene na svijetu

24.03.2018 u 21:58

Bionic
Reading

Među sto najvećih svjetskih milijardera nalazi se i deset žena koje zajedno raspolažu s čak 243 milijarde dolara, a najbogatija među njima nasljednica je osnivača najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Walmarta

Američki poslovni magazin Forbes već više od trideset godina objavljuje svoju listu najvećih svjetskih milijardera. Posljednjih nekoliko godina na svojim internetskim stranicama Forbes održava tu listu i u realnom vremenu pa se ona može mijenjati i iz dana u dan, no u magazinu svejedno jednom godišnje rade presjek, a to je napravljeno i početkom ožujka ove godine. Sam vrh liste ispunjen je poznatim imenima koja često viđamo u medijima, od Jeffa Bezosa, vlasnika internetske trgovine Amazon.com, preko Billa Gatesa, do investitora Warrena Buffetta.

Kako je posljednjih mjeseci u svjetskoj i domaćoj javnosti ponovo u središte došao položaj žena u društvu, iz popularne Forbesove liste smo izdvojili popis deset najbogatijih žena koje se nalaze među prvih stotinu najbogatijih. Sama brojka pokazuje da se situacija čak i na tradicionalno 'muškoj' listi s vremenom promijenila jer su, primjerice, 2000. godine na njoj među stotinu najbogatijih bile samo četiri žene. Deset žena s našeg popisa upravlja bogatstvom od ukupno 243 milijarde dolara, a ako je suditi prema Forbesu, danas u svijetu 190 žena raspolaže s milijardu ili više dolara.

1. Alice Walton

Walmart, 46 milijardi dolara

Alice Walton jedina je kći osnivača trgovačkog lanca Walmarta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Alice Walton je jedina kći osnivača trgovačkog lanca Walmarta, Sama Waltona. Alice, koja je u trenutku zaključivanja Forbesove liste raspolagala s 46 milijardi dolara, posvetila se umjetnosti, iako je neko vrijeme radila i u investicijskoj banci te je diplomirala ekonomiju i financije, a njezina osobna kolekcija umjetničkih djela vrijedna je stotine milijuna dolara.

Za razliku od njene braće Roba i Jima, Alice se ne bavi aktivnim upravljanjem Walmartom.

2. Françoise Bettencourt Meyers

L'Oréal, 2,2 milijarde dolara

  • +3
Françoise Bettencourt Meyers bogatstvo je naslijedila od majke Liliane Bettencourt Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Françoise Bettencourt Meyers je na poziciju druge žene po bogatstvu u svijetu došla lani, nakon smrti majke Liliane Bettencourt. Najbogatija Europljanka je unuka osnivača kozmetičkog carstva L'Oréal, a sa svojom obitelji kontrolira trećinu dionica te kompanije.

Françoise se nalazi na čelu zaklade koja upravlja tim dionicama i autorica je nekoliko knjiga povezanih s religijom.

3. Susanne Klatten

BMW, Altana, 25 milijardi dolara

  • +5
Susanne Klatten najbogatija je Njemica Izvor: Pixsell / Autor: Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Najbogatija Njemica vlasnica je kemijske tvrtke Altana koja ima godišnje prihode od 2,5 milijardi dolara. Klatten je vlasništvo u Altani naslijedila od oca i tvrtku je restrukturirala te je zaslužna za njen uspjeh. Drugi dio bogatstva Susanne Klatten dolazi iz vlasništva u proizvođaču automobila BMW-u, u kojem, prema podacima Forbesa, drži gotovo petinu dionica.

Klatten je diplomirala financije, magistrirala oglašavanje, a radila je i kao konzultantica za poznatu tvrtku McKinsey. Njena majka je bila treća supruga poznatog njemačkog industrijalca Herberta Quandta, kojeg, između ostalog, drže zaslužnim za spašavanje BMW-a s ruba bankrota.

4. Jacqueline Mars

Mars Inc., 23,6 milijardi dolara

Jacqueline Mars diplomirala je antropologiju, a bavi se filantropijom Izvor: Pixsell / Autor: Sachs Ron/ABACA/PIXSELL

Jacqueline Mars vlasnica je trećine dionica jednog od najvećih svjetskih proizvođača slatkiša i hrane za kućne ljubimce, Mars Inc. Unuka osnivača je dvadeset godina radila u Marsu, diplomirala je antropologiju, a bavi se filantropijom.

Ostatak kompanije, najpoznatije po čokoladicama Mars, Twix i Milky Way, nalazi se u vlasništvu brata Johna te obitelji trećeg brata Forresta Marsa Jr., koji je preminuo prije dvije godine.

5. Yang Huiyan

Country Garden, 21,9 milijardi dolara

Yang Huiyan, jedna od najbogatijih žena na svijetu, upravlja jednom od najvećih nekretninskih kompanija u Kini, Country Gardenom Izvor: tportal.hr / Autor: NYOOOZ TV

Tridesetšestogodišnja Yang Huiyan najmlađa je među deset najvećih svjetskih bogatašica i smatra se najbogatijom ženom Azije.

Njen otac Yang Guoqiang osnivač je jedne od najvećih nekretninskih kompanija u Kini, Country Gardena, a većinsko vlasništvo je nominalno prebacio na kćer Huiyan još prije desetak godina, iako je i dalje aktivan u vođenju kompanije koja zapošljava više od 70 tisuća ljudi.

6. Laurene Powell Jobs

Apple, Disney, 18,8 milijardi dolara

  • +3
Laurene Powell Jobs bogatstvo je naslijedila od pokojnog Stevea Jobsa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Laurene Powell Jobs svoje je bogatstvo od gotovo dvadeset milijardi dolara stekla nasljedstvom od supruga, poznatog inovatora i jednog od osnivača tvrtke Apple, Stevea Jobsa. Laurene je diplomirala politologiju i ekonomiju te magistrirala na Stanfordu, gdje je svojevremeno i upoznala Stevea kad je držao gostujuće predavanje.

Bavi se filantropijom kroz organizaciju Emerson Collective koja pomaže studentima i učenicima iz siromašnih obitelji. Jobs je lani preuzela većinski udio u američkom magazinu The Atlantic, a Emerson Collective se nalazi u pregovorima za kupnju udjela u kompaniji koja je vlasnik američkog košarkaškog kluba Washington Wizards i hokejaškog kluba Washington Capitals.

7. Gina Rinehart

Hancock Prospecting, 17,4 milijarde dolara

Gina Rinehart je najbogatija Australka Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ginu Rinehart smatra se najbogatijom Australkom, a tu titulu duguje vlasništvu nad australskom rudarskom tvrtkom Hancock Prospecting.

Tvrtku je osnovao njen otac Lang Hancock, no za glavni rast tijekom devedesetih, kad je nakon smrti oca naslijedila vlasništvo, zaslužna je Rinehart koja je kompaniju pretvorila u rudarski konglomerat te proširila poslovanje na medije i poljoprivredu.

8. Iris Fontbona

Antofagasta, 16,3 milijarde dolara

Još jedna milijarderka koja svoje bogatstvo duguje rudarstvu je Čileanka Iris Fontbona, udovica Andrónica Lukšića Abaroe, Čileanca hrvatskog porijekla i osnivača Lukšić grupe. Fontbona se, kao njegova druga žena, udala za Andrónica kad je imala samo 18 godina, a bogatstvo je naslijedila nakon njegove smrti 2005. godine.

Lukšić grupa je poznata po vlasništvu nad rudarskom kompanijom Antofagastom, jednom od najvećih svjetskih proizvođača bakra, kao i većinskom udjelu u korporaciji Quiňenco koja, između ostalih, drži udjele u jednoj od najvećih banaka u Čileu te u jednoj od najvećih južnoameričkih pivovara.

9. Abigail Johnson

Fidelity Investment, 15,9 milijardi dolara

Milijarderka Abigail Johnson govori o utjecaju svoga oca, ulozi žena u svijetu financija te daje savjete kako uskladiti karijeru i obiteljski život Izvor: tportal.hr / Autor: Forbes

Jednu od najpoznatijih svjetskih tvrtki za upravljanje investicijskim fondovima, Fidelity Investment, osnovao je 1946. godine Edward C. Johnson, čija se unuka Abigail danas nalazi na čelu te kompanije.

Prema pisanju Forbesa, Abigail Johnson drži nešto manje od četvrtine vlasništva kompanije koja kroz fondove i druge financijske usluge upravlja s čak 2,3 bilijuna dolara. Johnson je magistrirala na Harvardu, a na poziciji glavne izvršne direktorice Fidelityja nalazi se od 2014. godine.

10. Charlene de Carvalho-Heineken

Heineken, 15,8 milijardi dolara

  • +3
Charlene de Carvalho-Heineken ima četvrtinu vlasničkog udjela u Heinekenu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zahvaljujući četvrtini vlasničkog udjela u Heinekenu, drugoj po veličini svjetskoj pivovari, Charlene de Carvalho-Heineken nalazi se na desetom mjestu liste najbogatijih žena u svijetu.

Doktorica prava Charlene je kći Freddyja Heinekena koji se dvadesetak godina nalazio na samom čelu pivovare što se u obitelji Heineken nalazi od 1864. godine.