POVRAT U DRŽAVNO VLASNIŠTVO

DORH zatražio 'zabranu otuđenja i opterećenja' Dajle

10.08.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo je danas podnijelo prijedlog Općinskom sudu u Bujama za 'osiguranje nenovčane tražbine Republike Hrvatske određivanjem privremene mjere zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina koje su bile vraćene župi Dajla', a najavilo je i poduzimanje 'odgovarajuće pravne radnje' za povrat tih nekretnina u državno vlasništvo.

U priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici državno odvjetništvo je izvijestilo da je prijedlog sudu podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Bujama nakon što je Ministarstvo pravosuđa poništilo rješenja Ureda za imovinsko-pravne poslove Istarske županije (donesena od 1997. do 2002.) kojima su župi Dajla, kao pravnom slijedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana u Dajli, vraćene nekretnine u vlasništvo.

Kako su ovim rješenjem poništeni i svi pravni učinci koja su proizvela ranija rješenja, Općinsko državno odvjetništvo u Bujama je podnijelo navedeni prijedlog u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske, pojašnjavaju u državnom odvjetništvu.

'U daljnjem tijeku postupanja po utvrđivanju svih činjenica vezanih uz raspolaganje nekretninama koje su bile predmetom povrata, Državno odvjetništvo će poduzeti odgovarajuće pravne radnje za povrat navedenih nekretnina u vlasništvo Republike Hrvatske', navodi se u priopćenju.