U IŠČEKIVANJU POŠTE

DORH već treću godinu 'izviđa' navodni Linićev račun

09.05.2014 u 12:14

Bionic
Reading

Dok se čeka očitovanje USKOK-a o tome je li bilo elemenata kaznenog djela oko predstečajne nagodbe drvne industrije Spačva, kolaju nagađanja o tome valja li se iza smjene Slavka Linića neka daleko veća afera. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci još čeka informacije o navodnom Linićevu bankovnom računu u Trstu, koje nikako da stignu od talijanskih istražitelja. U međuvremenu, provodi izvide

Na pitanje je li USKOK zaprimio izvješće talijanskih istražitelja o navodnom bankovnom računu bivšeg ministra financija i što je poduzeto slijedom dokumentacije koju je USKOK-u predala Mirja Tomas, koja tvrdi da je Linić primio mito na račun u talijanskoj banci kako bi Anti Marasu omogućio preuzimanje Jadranskoga pomorskog servisa, tportalu je odgovorila Tea Radovani, zamjenica županijske državne odvjetnice u Rijeci. 

'Nastavno na priopćenje koje je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci objavilo na svojim internetskim stranicama 26. rujna 2013., izvješćujem vas da podaci zatraženi putem Međunarodne pravne pomoći još nisu zaprimljeni. U predmetu se provode izvidi pa se druge informacije sukladno Zakon o kaznenom postupku i Zakonu o državnom odvjetništvu ne mogu iznositi', navela je Radovani.

Podsjetimo, Mirja Tomas, bivša tajnica vlasnika JPS-a, tvrdi da je Slavko Linić 2002. primio 27.000 dolara mita na račun broj 820371049, otvoren u tršćanskoj poslovnici štedionice Cassa di Risparmio iz Udina i Pordenonea. Tvrdi i da su u financijske malverzacije, osim Linića koji je tada bio potpredsjednik Vlade, upleteni i bivši ministar pomorstva Željko Lužavec, dugogodišnji šef Croatia osiguranja u Rijeci Ivan Frančišković i naftni konzultant Jadranko Umičević. Preostali računi na koje su navodno uplaćene 'nagrade' za privatizaciju JPS-a pripadaju, tvrdi Mirja Tomas, Aleksandru Marasu, sinu Ante Marasa te tvrtki Delta Grip Services Limited London.

Četiri puta, kaže, o tome je informirala USKOK, tri puta samoinicijativno, a jednom na njihov poziv. Nijednom joj nije uručen zapisnik. 'Sud me je, u isto vrijeme, tri puta slao na psihijatrijska vještačenja... Očito me je htio proglasiti ludom. Ali psihijatrijska vještačenja su pokazala da sam ja u prošlosti i sadašnjosti normalna osoba', rekla je Mirja Tomas.

Mirja Tomas o slučaju Linić

U kolovozu 2013., slučaj je konačno prijavila talijanskoj Financijskoj policiji, koja joj je odmah uručila i zapisnik prijave.

Prije toga, Mirja Tomas pridružila se grupi Pokret otpora - Riječani protiv korupcije, koju vodi riječka poduzetnica Slavica Šota. Ona je prošle godine europskoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding osobno uručila dokumentaciju o navodnom Linićevu računu i prijavu talijanskoj financijskoj policiji.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci još je prošle godine poručilo da je provođenje izvida započelo odmah po primitku anonimne kaznene prijave 2011. i obuhvatilo provjere putem nadležnih tijela.

'Uključene su provjere niza nadležnih tijela od carinske uprave, Ureda za sprečavanje pranja novca, područnih ureda porezne uprave, Ministarstva financija preko banaka do policije (PU Primorsko-goranska i PNUSKOK) koja još nije u cijelosti dovršila kriminalističko istraživanje (dostavila je nekoliko posebnih izvješća). Posljednje aktivnosti nadležnog državnog odvjetništva odnose se na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja', izvijestio je riječki ŽDO krajem rujna 2013. godine.

Šota: Uskoro stiže dokaz od Talijana

Dan prije no što se premijer Zoran Milanović u ime 'čistih ruku' riješio Slavka Linića, Slavica Šota izjavila je da je Pokret otpora nedavno uspio ishoditi zatvaranje jednog odvjetničkog ureda u Švicarskoj, preko kojeg se prao novac izvučen iz Hrvatske.

'Trebate znati da švicarske vlasti ne bi ni u kom slučaju zatvarale odvjetnički ured, da nisu sto posto sigurne da nešto nije u redu. Imaju, dakle, dokaze da se preko tog računa i tog odvjetničkog ureda prao novac izvučen iz Rijeke, a riječ je o čak četrdesetak milijuna opranih eura', rekla je Šota za Hrvatski dom

'Račun u Trstu pokriva, vjerojatno, i višegodišnje financiranje SDP-a 'ispod stola', zbog čega se sada, po svemu sudeći, u javnost i pustila afera sa Spačvom... Uskoro bismo od Talijana trebali dobiti i pismeni trag, odnosno dokaz za ovo što već dugo tvrdimo i u što smo posve sigurni', poručila je Šota tražeći od DORH-a da je odmah privedu i zatvore ako laže – odnosno ako račun 'broj pet' u Trstu ne pripada Slavku Liniću.