SUTRA NOVI PROSVJED

DORH utvrdio 'odstupanja' u Varšavskoj

16.06.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Nakon što sami nisu uspjeli primorati nadležne institucije da preispitaju svoje odluke o Varšavskoj i projektu Cvjetni prolaz Tome Horvatinčića, aktivisti su se za pomoć obratili samom šefu države Ivi Josipoviću. U međuvremenu o Varšavskoj se oglasilo i Državno odvjetništvo

Udruga Zelena akcija i Pravo na grad dali su DORH-u, Ministarstvu kulture, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva rok od deset dana da preispitaju sve prijave, inspekcijske i kaznene, vezane za Horvatinčićev projekt. Rok je jučer istekao, no ništa se nije dogodilo.

'Iznijeli smo predsjedniku svoje sumnje oko nezakonitosti i zatražili njegovu podršku u okviru predsjedničkih ustavnih ovlasti', rekao je nakon završetka sastanka na Pantovčaku Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

Na pitanje kako bi ta podrška konkretno trebala izgledati, Tomašević je pojasnio: 'Tražili smo da nam olakša komunikaciju s institucijama.'

Upitan jesu li tražili da predsjednik Ivo Josipović pritisne državne institucije, Tomašević kaže da nisu. 'Nije to pritisak, nego komunikacija', nejasno je odgovorio.

Predsjednik se nakon sastanka na kojem su osim Tomaševića bili i Teodor Celakoski iz Prava na grad i glumica Urša Raukar nije obratio novinarima.

S druge strane, građanima su već počeli stizati pozivi za sutrašnji mirni prosvjed koji će se u 19 sati održati na Cvjetnom trgu. 'Ustrajmo i dignimo glas protiv ignorancije institucija', stoji u pozivu na prosvjed.

Osim govora, prosvjed će pratiti i koncert na kojem će nastupiti Max Juričić, Davorin Bogović i grupa Stillness. U sklopu glazbenog dijela bit će puštena i pjesma Hladnog piva 'Neka institucije rade svoj posao' koju je taj bend snimio potaknut nedavnim zbivanjima u Varšavskoj.

DORH SE IPAK OGLASIO

Aktivisti su Pantovčak pohodili ujutro, Državno odvjetništvo oglasilo se već popodne, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Postupajući po ranijim zahtjevima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture nam je dostavilo mišljenje ekspertnog tima tog ministarstva koji je uvidom u dostavljene dokumente i detaljnom usporedbom sa Konzervatorskom podlogom utvrdio izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice. S obzirom na to, ali i s obzirom na činjenicu da je kriminalističko istraživanje koje je zatražio USKOK još u tijeku, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dostavilo je spomenuto mišljenje Gradu Zagrebu – gradonačelniku, Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvu kulture radi daljnjeg postupanja sukladno njihovim zakonskim ovlastima i nadležnosti', stoji u priopćenju DORH-a.