narušeno povjerenje

DORH traži deset mjeseci zatvora za bivšeg gradonačelnika Đakova Vinkovića

18.10.2018 u 10:20

Bionic
Reading

Za bivšeg gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića osječko Općinsko državno odvjetništvo traži deset mjeseci zatvora zbog krivotvorenja službenih isprava. 'Točno je da njegovim postupanjem nije nastala materijalna šteta, ali je nastala šteta u vidu narušenog povjerenja u javni sustav i tijela vlasti', kazao je u završnoj riječi tužitelj Denis Rajtek

Bivšem gradonačelniku Đakova Zoranu Vinkoviću na Općinskom sudu u Osijeku završeno je suđenje zbog krivotvorenja službenih isprava, piše Glas Slavonije.

Osječko Općinsko državno odvjetništvo tereti ga da je zapovijedio voditeljici pravne službe Grada Đakova Ankici Ivančić da u prosincu 2012. izda potvrde zakupcima poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu za zakupninu koju nisu platili u cjelosti ili samo djelomično, a potom ih potpisao i gradskim pečatom ovjerio te izdao jer su mu obećali dug platiti. U travnju i svibnju iduće godine, svjestan da zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta nisu podmirili svoje dospjele obveze u svezi zakupa nakon što su potpisali izjave da će dug platiti u roku od 30 do 45 dana, zapovijedio Odjelu za financije Grada Đakova da sastave izjavu kao da su dugove platili. Lažne izjave je potom potpisao i ovjerio u ime Grada, a pravna služba ih dostavila Agenciji za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu RH.

Vinković je u svojoj obrani rekao kako se ne smatra krivim.

'Bio sam gradonačelnik Đakova 16 godina. Želio sam pomoći ljudima koji su bili u teškoj situaciji, kojima je poljoprivreda bila jedini izvor prihoda. Tim su ljudima banke 'sjedale' na kuće i farme, prijetila je opasnost da će ostati bez njih. Nisam znao da time činim kazneno djelo, a nikakva šteta nije nastala ni Gradu, ni županiji, niti za Ministarstvo poljoprivrede' kazao je Vinković.

Na upit Denisa Rajteka, zamjenika općinske državne odvjetnice, zna li da je Tomislav Bošnjaković od 2008. do 2013. trebao platiti 92.000 kuna za zakup, a platio je 22.000 kuna te ostao dužan 70.000 kuna, a u tom razdoblju primio 390.000 kuna poticaja, bivši gradonačelnik je rekao da mu ti iznosi nisu poznati, no da zna da je dug naplaćen.

Odvjetništvo je za Vinkovića zatražilo deset mjeseci zatvora.

'Točno je da njegovim postupanjem nije nastala materijalna šteta, ali je nastala šteta u vidu narušenog povjerenja u javni sustav i tijela vlasti', kazao je u završnoj riječi tužitelj Denis Rajtek.

Vinkovićev odvjetnik Jurica Jurić tražio je da se bivšeg gradonačelnika oslobodi optužbe te da sud donese odluku kako se radilo o beznačajnom djelu. Sudac Mladen Radičević najavio je objavu presude 22. listopada u 12.45.