nije crno-bijelo

DORH objasnio: Gavrilović dobio arbitražu, ali ga ide samo 1,49 posto traženog iznosa

27.07.2018 u 16:10

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo (DORH) u petak je izvijestilo da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu ‘faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto’, odnosno da je toj tvrtki dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa i oko 30 posto traženih troškova postupka.

DORH podsjeća da je Arbitražno vijeće pri ICSID-u u petak objavilo pravorijek u postupku koji su 2012. prvotužitelj Georg Gavrilović i drugotužitelj Gavrilović d.o.o. pokrenuli radi povrede Bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile Hrvatska i Austrija i naknade štete u visini od 198,5 milijuna eura te troškova arbitražnog postupka u ukupnom iznosu od devet milijuna eura.

‘Arbitražno vijeće je pravorijekom utvrdilo da je Republika Hrvatska povrijedila čl. 4. st. 1. Bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile te je temeljem toga odlučilo da je Republika Hrvatska dužna samo drugotužitelju Gavrilović d.o.o. platiti na ime naknade štete iznos od 9.699.462 kuna i 1.658.960 eura (1,49 % traženog iznosa), te na ime troškova arbitražnog postupka 2.593.642 eura i 285.288 američkih dolara, što iznosi 30 posto traženih troškova postupka tužitelja’, objavio je DORH.

Navode da je tom odlukom ‘Arbitražno vijeće faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto, s obzirom da su tužitelji ukupno tražili 198.500.000 eura na ime naknade štete te 9 milijuna eura na ime troškova postupka.

'Dio odluke u suprotnosti s pravom Europske unije'

‘Premda će odluka o daljnjim pravnim radnjama u odnosu na dio odluke u korist Gavrilovića d.o.o. biti donesena nakon što Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvrši analizu te odluke, već je u ovom trenutku vidljivo da je ista u tom dijelu u suprotnosti s pravom Europske unije’, priopćio je DORH.

Tvrtka Gavrilović ranije je priopćila da je Arbitražno vijeće u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Hrvatske, donijelo pravorijek kojim je ‘jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović’.

Suđenje Đuri Gavriloviću Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

‘Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije’, kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također su naveli kako je ‘investicija učinjena u skladu s važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću’. U priopćenju su ustvrdili i da pravorijek doživljavaju ‘prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja.