UTAJA I PRIJEVARA

DORH kazneno prijavio Dragičevića

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 15.01.2013 21:20
  • Objavljeno 15.01.2013 u 21:20
tomislav dragičević

tomislav dragičević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Udruga 'Zviždač' je priopćila da je dobila obavijest od Državnog odvjetništva da su 31. prosinca 2012. pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podigli optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića, zbog kaznenog djela utaje i prijevare

Podsjećaju da je udruga 'Zviždač' koju vodi Vesna Balenović 6. prosinca 2010. godine podnijela kaznenu prijavu protiv Tomislava Dragičevića, zbog prijavljivanja lažnog prebivališta.

Još u listopadu 2004. godine Dragičević je prijavio fiktivno prebivalište u Dubravi Pušćanskoj, gdje mu se nalazi vikendica, a opće je poznato, navode iz udruge dalje, da ima stvarno prebivalište u Zagrebu te da živi u obiteljskoj kući pokojne punice Savke Dabčević Kučar u Rockfellerovoj ulici br. 57.

Sud ne bi trebao imati većih problema u dokazivanju pravog prebivališta okrivljenog Dragičevića.

'U proteklih deset godina Dragičević me u nekoliko predmeta kontinuirano, obijesno sudski progonio i u zapisnik svakog suca osobno izjavio da živi u Zagrebu, u Rockfellerovoj ulici br. 57. i da mu je to mjesto prebivališta. Nije bilo govora ni o kakvoj Dubravi Pušćanskoj, na koju se sada pokušava izvući. Sve je razvidno u sudskoj dokumentaciji koju sam priložila uz kaznenu prijavu', rekla je Vesna Balenović.

'Okrivljeni Tomislav Dragičević ovakvim nelegalnim ponašanjem uspješno je preko šest godina varao porezne vlasti i izbjegavao na sva primanja plaćati zagrebački prirez od 18 posto. Svoju poreznu oazu našao je u obližnjoj općini Pušća, gdje je prirez za osam posto manji od zagrebačkog i iznosi ukupno 10 posto.

S obzirom da je u Ini imao mjesečnu plaću 147.000,00 kuna, na taj način državu je u šest godina prevario za cca 296.000,00 kuna, navode u priopćenju iz udruge 'Zviždač'.

Ovom iznosu, zbrajaju u 'Zviždaču', treba dodati još 200.000,00 kuna za koliko je krivim obračunom prevario proračun RH, kada je odlaskom s pozicije predsjednika Uprave Ine uspješno naplatio u svoju korist dosad najveću zabilježenu otpremninu u Hrvatskoj, u iznosu od 6.784.555,00 kuna.

Napominju i da bi trebalo svemu dodati još krivo obračunate prireze na još neutvrđeni iznos svih primanja koja je okrivljeni Dragičević dosada ostvarivao kroz brojna članstva u nadzornim odborima i drugim tijelima trgovačkih i drugih društava. Dragičeviću prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

'Fiskalizacijom blagajni koje posluju gotovinom država pokušava od ove godine uvesti red i kulturu plaćanja poreza. Iz tih i drugih prihoda država plaća službenike, liječnike, vatrogasce, profesore, vojnike. Ako izigravanje plaćanja poreza poput ovog Dragičevićevog država bude blagonaklono praštala, onda u državi uskoro možemo očekivati potpuni kaos. Analogno tome i građani bi onda bez ikakvih sankcija u marketima mogli uzimati robu po slobodnom odabiru, bez plaćanja. Presudom koja će uslijediti okrivljenom Dragičeviću, sud će poslati jasnu poruku građanima kako da se ponašaju', rekla je Vesna Balenović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!