GORE NE MOŽE

DORH je digao optužnicu protiv Šešelja, doznajte zašto mu nismo sudili

04.04.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Poslije skandalozne oslobađajuće presude ratnom zločincu Vojislavu Šešelju na Sudu u Haagu otvorilo se pitanje što je Hrvatska poduzela da ga se kazni za zlodjela koja je počinio u našoj zemlji. Iz odgovora DORH-a na naš upit doznali smo da je hrvatska optužnica protiv Šešelja podignuta 2002. godine, u sklopu optužnice protiv niza generala JNA i velikosrpskih političara. Šešelj je u tom procesu sedmookrivljeni, a sudski proces temeljem te optužnice pred Županijskim sudom u Osijeku još uvijek nije ni započeo. Deset godina trebalo je hrvatskom pravosuđu da se optužnica protiv Vojislava Šešelja i ostalih uopće podigne, a ni nakon 14 godina od podizanja optužnice ratnim zločincima poput Šešelja Hrvatska još uvijek ne sudi. Čekala je kako će se razviti suđenje na Haškom sudu

Hrvatska optužnica protiv ratnog zločinca Vojislava Šešelja zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika te kaznenog djela uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika podignuta je tek u prosincu 2002. godine. Optužnicu je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru. Optužnicu u cijelosti možete pročitati ovdje

Kako nam je objasnila glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin, ta je optužnica pripojena optužnici osječkog Županijskog državnog odvjetništva iz svibnja 2002. pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Veljka Kadijevića i Zvonimira Jurjevića za ratne zločine visokog vojnog zapovjedništva JNA napadom na Vukovar i istočnu Slavoniju.

Pored optužnice protiv Šešelja, toj osječkoj optužnici pridodane su vukovarske optužnice protiv Veljka Kadijevića, Zvonimira Jurjevića, Blagoja Adžića, Božidara Stevanovića, Živote Panića Mile Mrkšića Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića i Gorana Hadžića. Naknadno je tim optužnicama pridodana optužnica koju je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo protiv Kadijevića i Jurjevića.

Tek je Račanova vlast krenula u progon Šešelja

Deset godina hrvatske vlasti nisu smatrale potrebnim progoniti ratne zločince iz vrha JNA i redova velikosrpskih političara. Tek je vlada Ivice Račana odlučila podići optužnice protiv vrha JNA i političkih vođa velikosrpske agresije na Hrvatsku. U to vrijeme ministrica pravosuđa bila je Ingrid Antičević Marinović, koja je i uvela posebne kaznene sudove za ratne zločine. Danas je iskreno zgrožena i užasnuta presudom i obrazloženjem presude kojom je Vojislav Šešelj oslobođen, a ne može prihvatiti obrazloženje prema kojem se strašni ratni zločin odvođenja i likvidacije ranjenika i bolesnika proglašava humanitarnim činom. Zbog toga i zbog cijele presude Šešelju, naglašava Antičević Marinović, treba suditi sucima Haškog suda.

Objedinjene optužnice završile su 2006. godine na Županijskom sudu u Osijeku (jednom od četiri hrvatska suda na kojima se sudi ratnim zločincima). Od glasnogovornika Suda Miroslava Rošca doznali smo kako je optužnica protiv Šešelja u grupi optužnica koje zbog suđenja u Haagu i pravno-proceduralnih zavrzlama ne završavaju sudskim procesima pred hrvatskim sudovima.

Kazao je za tportal kako se u slučaju Vojislava Šešelja mora čekati da se vidi kako će pravomoćno završiti suđenje u Haagu, a tek onda hrvatsko pravosuđe može vidjeti što učiniti dalje po tom pitanju jer mu nije moguće suditi za ista nedjela i zločine za kakva mu se sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Postoji i cijela skupina optužnica protiv vrha JNA i ostalih, koji su mahom nedostupni hrvatskom pravosuđu, a kojima se zbog pravne procedure i nesuradnje srpskog Tužiteljstva za ratne zločine godinama ne može suditi.

Uz optužnice protiv vrha JNA i velikosrpskih političara, ističe Rožac, DORH je priložio podneske kojima se uskraćuje vođenje postupaka protiv optuženika u odsutnosti. DORH je to učinio sukladno obavezama iz Kaznenog zakona koje predviđaju složenu proceduru i suradnju s pravosudnim sustavom Srbije. Slučajeva u kojima su optuženici za ratna nedjela nedostupni hrvatskim vlastima i nalaze se u Srbiji, kaže Rožac, velik je broj.

'Hrvatska i Srbija imaju sporazum o ustupanju predmeta u kojima su podignute optužnice, ali srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine odbija provoditi postupak protiv vrha i pripadnika JNA te zvučnih imena poput Šešelja. Srbija takve odbija izručiti, a kad im ustupimo predmet, ne žele im suditi. Tek kad se cijela ta pravna, višegodišnja procedura provede, slučajevi se vraćaju u Hrvatsku i tek tada se optuženima za ratne zločine može suditi u odsutnosti', ističe glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac

Kako smo uhapsili pa pustili Šešelja i kako ga je spasila abolicija

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac podsjeća kako je hrvatska Vojna policija još 21. travnja 1991. bila uhapsila ratnog zločinca Vojislava Šešelja, tada zbog ratnohuškačkog govora u Jagodnjaku. Teretilo ga se i sudilo mu se za kazneno djelo raspirivanja vjerske, rasne i nacionalne mržnje. U Jagodnjaku (Baranja) je držao govor u kojem je rekao kako 'svakog tko kaže da to nije srpska zemlja treba ubiti kao kera'. Šešelj je bio uhapšen, ali je brzo pušten na slobodu, baš kao i Željko Ražnatović Arkan i Goran Hadžić. Šešelj je zbog Jagodnjaka bio i osuđen, ali je za to nedjelo bio oslobođen temeljem abolicije koju je proveo predsjednik Franjo Tuđman zbog mirne reintegracije Podunavlja.