slučaj agrokor

DORH će tražiti da mu KPMG plati odštetu ili provede novo vještačenje

31.03.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon gubitka ključnog dokaza u slučaju Agrokor Državno odvjetništvo može tražiti odštetu od konzultanata ili novo vještačenje, piše u petak Jutarnji list

Pokaže li se da ugovor s KPMG-om nije sklopljen s dovoljno pažnje, preispitat će se odgovornost ljudi iz DORH-a koji su odlučivali o njegovu sklapanju, navodi dnevnik.

Vojničkim rječnikom rečeno, nakon odluke Županijskog suda u Zagrebu da se kao nezakonito izdvoji financijsko vještačenje Agrokora, u DORH-u traje pregrupiranje. Detaljno se, doznaje dnevnik, proučava ugovor koji je s Ismetom Kamalom i njegovom tvrtkom KPMG Poljska sklopilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Slučaj Agrokor započeo je u mandatu Dinka Cvitana i nastavio se u mandatu Dražena Jelenića, a naslijedila ga je Zlata Hrvoj Šipek. Nakon što se pretrese taj ugovor o financijsko-knjigovodstvenom vještačenju, "težak" 1,3 milijuna eura, uslijedit će jedan od tri moguća koraka.

Prvi je opcija da se od Kamala, odnosno KPMG-a traži povrat 1,3 milijuna eura, drugi je da KPMG bez ikakve dodatne naknade provede novo vještačenje i otkloni prigovore na sukob interesa, a ako su te dvije opcije nemoguće, preispitat će se odgovornost za sklapanje ugovora u DORH-u.

Vještačenje plaćeno rekordnih 1,3 milijuna eura prije nekoliko je dana Županijski sud u Zagrebu ocijenio nezakonitim dokazom i izdvojio ga iz spisa jer su osobe koje je Kamal angažirao na vještačenju bile iz KPMG-a Hrvatska. Riječ je o ljudima koji su radili za Agrokor ili Privremenu upravu, odnosno interesno su vezani uz Agrokor i time u sukobu interesa koji vještacima nije dopušten.

Izuzimanje vještačkog nalaza koji je jedan od glavnih stupova optužnice da su Todorić i 14 suoptuženika od 2006. do 2017. oštetili koncern Agrokor za 1,2 milijarde kuna, od čega je Ivici Todoriću pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentsu B.V., veliki je udarac optužbi i na to slijedi žalba. Podnošenjem žalbe DORH će dobiti najmanje mjesec dana da prouče ugovor sklopljen s poljskim KPMG-om na engleskom jeziku, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivaka Toma.