SLUČAJ AGROKOR

Županijski sud odlučio: Najskuplje vještačenje u hrvatskoj povijesti je nezakonito

29.03.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je u 11:45 odluku u slučaju ‘veliki Agrokor‘, odnosno najskupljem vještačenju u hrvatskoj povijesti koje je plaćeno čak 1,3 milijuna eura. Podsjetimo, riječ je o financijskom vještačenju Ismeta Kamala za poljski KPMG

Kako se doznaje sa suda, Kamalovo vještačenje proglašeno je nezakonitim dokazom.

Nakon odluke optužnog vijeća o zakonitosti vještačenja financijskog vještaka Ismeta Kamala, nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, koji je već jednom prihvatio žalbe obrane i vratio Županijskom sudu to vještačenje na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor. Kamal je u veljači ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim, piše Jutarnji list.

Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kao što je poznato, za vještačenje koje je potpisala poljska podružnica KPMG-a obrana je tražila da se izdvoji, tvrdeći da ga je napravila hrvatska podružnica KPMG-a pri čemu bi se radilo o sukobu interesa jer su u prošlosti radili za Ivicu Todorića, ali i tadašnju izvanrednu upravu Agrokora.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine.

Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju "Mali Agrokor" prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 milijuna eura.