MINISTAR OSTOJIĆ NAJAVIO ISTRAGU

DORH će ekshumirati tijelo Igora Benete

12.04.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Smrt Igora Benete, optuženog za ratne zločine u Gruborima, ispitat će Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Ministar Ranko Ostojić danas je pred Vladom rekao da će se u cilju istrage ekshumirati njegovo tijelo

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić otkrio je kako će Državno odvjetništvo ekshumirati tijelo Igora Benete - optuženika za ratne zločine u Gruborima koji je prošle godine pronađen obješen u mjestu Otrić. Pokopan je kao 'NN osoba', premda su njegovi otisci poznati svim policijskim postajama u Hrvatskoj.

Zbog sumnjive smrti i još sumnjivijeg pronalaska tijela i pokapanja, ministar Ostojić nedavno je pokrenuo internu istragu u MUP-u. Danas je ponovio da je interna policijska istraga utvrdila da je riječ o samoubojstvu vješanjem, a ne ubojstvu: 'S obzirom na to da su postojale određene sumnje oko samoubojstva Igora Benete, nakon što sam zatražio unutarnju kontrolu i provjeravao sve činjenice i dokaze, dao sam izjavu koja se temelji na njihovom izvješću. Obavijestio sam DORH koji će, da bi se izbjegla bilo kakva sumnja i da se ne bi dogodilo da taj slučaj ostane otvoren, napraviti ekshumaciju i provjeriti sve na sudskoj medicini.'

Županijsko državno odvjetništvo je, pretpostavlja se, već ekshumiralo tijelo i započelo obdukciju i detaljniju istragu smrti Igora Benete no za to još nema službene potvrde.

Ekshumacija je naložena, ali nije provedena

Županijsko državno odvjetništvo u
Karlovcu potvrdilo je kako je od Policijske uprave zadarske zatražilo provedbu istrage nakon što je zaprimilo kaznene prijave koje
su podnijeli članovi obitelji Igora Benete. U tijeku je i provedba dokaznih radnji.

'Nadležni sud naložio je provedbu dokazne radnje ekshumacije, no ona još nije provedena', odgovoreno je iz karlovačkog Državnog odvjetništva uz napomenu kako će nakon konačne državnoodvjetničke odluke u tom predmetu javnost o njenom donošenju biti izvještena.

Podsjetimo, Beneta se prije početka suđenja za Grubore sastao s prvooptuženim u istom postupku Franjom Drljom i odvjetnicima Ljubom Pavasovićem Viskovićem i Ivanom Stanićem. Nakon tog sastanka, Beneta se vratio kući, rekao ženi da će se sakriti, a da će joj se javljati izvjesni Leo. On joj se doista javljao i tvrdio da joj je muž na sigurnom sve do travnja prošle godine.

Tada je Benetino tijelo pronađeno obješeno u mjestu Otrić, a kako ga se navodno nije moglo identificirati, pokopan je pod oznakom 'nepoznata osoba' na zadarskom groblju.U lipnju se Općinskom državnom odvjetništvu obratila Benetina supruga te prijavila nestanak, a tek 26. studenog policija otkriva da su jednoga od svojih nekadašnjih djelatnika, čiji su otisci u sustavu, pokopali kao nepoznatu osobu.

Sumnja se da je Beneta ubijen jer je navodno odlučio na sudu priznati krivnju za ratne zločine i da je sve to zataškavala policija. Što je istina, sada treba dokazati Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.