RESTORATERI O ZABRANI PUŠENJA

Donositelji Zakona trebaju odgovarati

14.09.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Iako je Zakon o zabrani pušenja liberaliziran te je pušenje u ugostiteljskim objektima ponovno dopušteno, Udruga hrvatskih restoratera podnijet će ustavnu tužbu i na izmjene Zakona, te traže odgovornost od donositelja zakona

Rok prilagodbe

Ugostiteljima nije jasno zašto zakonodavac inzistira na roku prilagodbeod šest mjeseci za primjenu izmjena zakona i ugradnju odgovarajućegventilacijskog sustava, dok je u ostalim zemljama Europe taj rok bio odtri do deset godina. Nakon šest mjeseci ponovno dolazi vrijeme terasa,a nakon toga izbori, što su 'majstori' koji su donosili zakon zacijeloznali, upozorio je prvi čovjek Udruge ističući da se ugostitelji nikadanisu nalazili u gorim uvjetima.

'Rezultati primjene zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda su porazni, a prihod od turističke sezone bio bi osam milijardi eura da nije bilo njegove primjene. Zabranom pušenja su najviše bili zakinuti ugostiteljski prostori bez terasa, poput kasina ili restorana zatvorenog tipa, zbog čega je promet pao i za 60 posto', rekao je Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera na današnjoj konferenciji za novinare optužujući Vladu da niti nedavnim izmjenama zakona, kojima se dopušta pušenje, nije napravila pomak, piše Večernji.hr.

'Milinović bi prvo trebao uvesti reda u bolnice, a ne da izgledaju kao da je počeo treći svjetski rat, a onda se s ovim uhvatiti ukoštac', poručio je prvi čovjek Udruge hrvatskih restoratera ministru zdravstva.

Udruga hrvatskih restoratera prozvala je Zlatka Puntijara, predsjednika Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore koji je u ime ugostitelja jedini pregovarao s Ministarstvom zdravstva oko izmjena zakona zbog jednostranog i uskog zalaganja oko primjene zakona.

'Tražimo odgovornost od svih koji su radili ovaj zakon, a nakon što smo predali Ustavnu tužbu za zakon, predat ćemo je i za izmjene donesene nedavno jer smatramo da sada imamo još više osnove', najavio je Folnegović.