LESAR SUMNJA NA KORUPCIJU

Donaciju HDZ-u Leko 'unovčio' za hotele Srebreno

01.04.2009 u 16:57

Bionic
Reading

Izdašnost hotelijera Anđelka Leke koji je HDZ-u kroz svoja poduzeća donirao čak 840.000 kuna, podsjetila je nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara na kaznenu prijavu koju je podnio Državnom odvjetništvu zbog sumnjivih okolnosti pod kojima su hoteli Srebreno u Župi Dubrovačkoj prodani zagrebačkoj tvrtki HUP koja je u vlasništvu poduzetnika Anđelka Leke

HDZ-ov zlatni donator, uvjeren je Lesar, uplatom pozamašne svote u stranačku blagajnu samo se odužio HDZ-u za 'donirano Srebreno'. Nezavisni zastupnik tvrdi kako su mu nakon objave vijesti o Lekinoj donaciji HDZ-u, na mail stigle i brojne pritužbe ljudi iz Župe Dubrovačke, koje dodatno upozoravaju i dokumentiraju kršenje zakona u slučaju hotela Srebreno.

'Još 2007. godine Državnom odvjetništvu podnio sam kaznenu prijavu protiv predsjednika i članova Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju zbog pogodovanja prodaje hotela Srebreno HUP-u, kao i nepoštivanja procedure prilikom javnog natječaja i nepoduzimanje određenih mjera HUP-a i Leke u zaštiti državne imovine. Zbog toga sam slučaja bio i u USKOK-u na razgovoru', podsjeća Lesar za Slobodnu Dalmaciju.

HUP je, prema Lesarovoj prijavi, prekršio obveze iz kupoprodajnog ugovora za hotel Srebreno, a zanimljivo je da je Lekina tvrtka kao razlog neinvestiranja traženih 320 milijuna kuna u obnovu hotela, navela nedobivanje potvrde o vlasništvu nad hotelom i zemljištem na kojem oronula građevina leži.

'Činjenice govore suprotno. Leko, točnije HUP-Zagreb nije nikada ni zatražio izdavanje lokacijske dozvole, niti predložio postupak izmjene prostornog plana, što se može provjeriti u nadležnim državnim tijelima koja su za to zadužena', upozorio je Lesar.

Više informacija o Lesarovoj kaznenoj prijavi protiv odgovornih u Hrvatskom fondu za privatizaciju zbog hotela Srebreno možete pročitati ovdje.