obnova nakon potresa

Donacija sisačkoj Strukovnoj školi: Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava dala strojeve, alate i materijal za buduće zidare, soboslikare, keramičare

17.09.2021 u 13:07

Bionic
Reading

S obzirom na procjenu će potrajati obnova nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) donirala je u petak strojeve i alate te druge materijale Strukovnoj školi u Sisku

Udruga koja objedinjuje 18 proizvođača s 1800 zaposlenih donirala je materijale nužne za jednogodišnje odvijanje nastavnog procesa i praktične nastave za zanimanja soboslikar - ličilac, keramičar - oblagač, zidar i monter suhe gradnje.

Na taj će se način, kažu, unaprijediti obrazovni proces za učenike u ovim zanimanjima posebno deficitarnima u vrijeme obnove, te podići zanimanje učenika za upis u ova zanimanja.

"Naša je namjera bila da damo potporu školi, odnosno učenicima kroz donaciju alata i materijala. Ocijenili smo da je ovo najprikladniji oblik donacije koja će možda potaknuti i druge učenike u upis ovih zanimanja", rekao je prilikom primopredaje donacije predsjednik Upravnog odbora HUPFAS-a Grga Ivezić.

Osim toga, dodao je, njihovi će stručnjaci biti prisutni tijekom obnove na Banovini te biti na raspolaganju za stručnu pomoć pri ugradnji toplinsko-fasadnih sustava i protupotresnih sustava koje su razvili u udruzi.

Na donaciji je zahvalila zamjenica ravnatelja škole Sonja Turk, koja je napomenula njenu važnost za kvalitetan rad u školi.

Budući da je obrtništvo u teškoj situaciji, kako je rekla, ovo jer razvojni poticaj obrtništvu. Takve će donacije omogućiti uspješnije školovanje, rekla je Turk i napomenula da će se donacija iskoristiti na najbolji mogući način.

Na donaciji je zahvalio i predsjednik podružnice Hrvatske gospodarske komore Sisak Tihomir Babić, koji je otvorio i pitanje zadržavanja učenika na ovim prostorima i obrazovanja za deficitarna zanimanja.

"Za obnovu oštećenih i porušenih kuća trebat će nam stručnjaci, pa je ovo dobar način poticanja obrazovanja. Svjesni smo da će obnova trajati barem desetak godina i tu će budući majstori moći naći zaposlenje", rekao je Babić.

Istaknuo je da je HGK spremna pružiti svu stručnu pomoć pri obnovi. Zbog toga će pomoći pri informiranju projektanata, građevinskih poduzetnika i građana o prednostima ugradnje toplinsko-fasadnih sustava.

Nakon predaje donacije, u Sisku je održana i sjednica Upravnog odbora HUPFAS-a s predstavnicima HGK u Sisku, kako bi se utvrdili mogući pravci aktivnosti i zajedničke suradnje u pružanju pomoći pri obnovi Banovine. Za cijelo vrijeme obnove, kako je najavljeno, HUPFAS će biti nazočan na terenu i sa stručnjacima HGK pomoći pri obnovi.