traže ukidanje

Domovinski pokret traži ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona

17.11.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Domovinskog pokreta Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto izvijestili su u utorak da su podnijeli prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Ovršnog zakona s Ustavom i zatražili od Ustavnog suda njegovo ukidanje po hitnom postupku.

Također predlažu da se u roku od tri mjeseca donese novi ovršni zakon koji će biti u skladu s Ustavom.

Vrkljan je, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo kako je nepodnošljivo gledati sustavno uništavanje stotina tisuća hrvatskih građana koje provode HDZ i SDP i njihovi koalicijski partneri.

Ogromna većina je obespravljenih, a političke elite su već 20 godina otuđene i vlastohlepne, gramzljive i korumpirane, izdale su samu ideju stvaranja hrvatske države. Nažalost, uspjeli su uvjeriti i 52 posto hrvatskih građana da ne izađu na izbore koji su svjesni u kakvom društvu živimo, ustvrdio je Vrkljan.

Takav ovršni zakon, kao u Hrvatskoj, ne postoji ni u jednoj zemlji EU-a, protusocijalan je i organski vrijeđa ljudsko dostojanstvo, istaknuo je Vrkljan dodao i kako se ne mogu pomiriti da budemo građani drugog reda u EU.

Zahtijevamo punu primjenu europskog standarda na sve hrvatske državljane, poručio je Vrkljan. Izrazio je dvojbu u neovisnost predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića ustvrdivši kako smo suočeni s nizom nedoumica koje je izazvao u proteklih mjesec dana pa je primjerak ustavne tužbe dostavljen svakom od ustavnih sudaca ponaosob.  

Zastupnica Karolina Vidović Krišto govoreći o Ovršnom zakonu rekla je kako je neukusno tako se iživljavati nad hrvatskim građanima i protuustavno pa su stoga i podigli ustavnu tužbu. 

Ustvrdila je kako je Ovršni zakon protivan prvom članku Ustava, jer je formuliran tako da se hrvatskim državljanima nepravedno i grubo nanosi materijalna šteta koju provode odabrani javni bilježnici i odvjetnički uredi u sprezi s bankovnim sustavom i velikim komunalnim tvrtkama.

Troškovi ovrhe su i do 300 posto veći od samog duga što je neprihvatljivo, upozorila je i dodala da socijalno pravedan zakon mora ograničiti troškove ovršnog postupka i biti formuliran da jednako budu zaštićeni dužnik i vjerovnik. 

Navela je kako treći članak Ustava jamči jednakost, socijalnu pravdu i vladavinu prava, a Ovršnim se zakonom provodi prisilna naplata dugovanja, obiteljima se uskraćuje pravo na dom.