TEŠKA SITUACIJA DUŽNIKA

Možemo: Vlada je ovrhe trebala obustaviti do izmjena Ovršnog zakona. Ovo bi moglo značiti socijalnu katastrofu

19.10.2020 u 17:55

Bionic
Reading

Platforma Možemo! osvrnula se na današnju Vladinu konferenciju za medije na kojoj su ministri Zdravko Marić i Ivan Malenica javnost, kako navode iz plaftorme, 'pokušavali uvjeriti kako ponovno pokretanje ovrha neće biti veliki problem za građane i kako je stanje bolje nego lani, te su naveli da se radi na izmjenama Ovršnog zakona'.

Od danas, podsjećaju iz Platforme Možemo!, kreću ovrhe za desetke tisuća građanki i građana.

'Te ovrhe zbog lošeg Ovršnog zakona ne uzimaju u obzir eventualnu tešku socijalnu situaciju dužnika, te bi ponovno pokretanje ovrha prije izmjena Ovršnog zakona - za što je Vlada imala posljednjih šest mjeseci - moglo značiti socijalnu katastrofu.'

'Podsjetimo, Vlada je najavila pokretanje postupaka ovrha u tri faze. Međutim, provedba ovrha u fazama ne uzima u obzir socijalnu situaciju dužnika, već samo vrijeme nastanka duga. Da je Vlada RH doista željela pomoći dužnicima, posebno onim socijalno najugroženijima, prihvatila bi prijedlog zaključka i prijedloge izmjena zakona koje su u saborsku proceduru prošli tjedan uputili Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i SDP', kažu iz Možemo!.

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, dodaju, na konferenciji za medije u srijedu najavio je upućivanje u saborsku proceduru više zakonskih prijedloga i prijedlog zaključka kojima bi Hrvatski sabor Vladu RH obvezao na donošenje odluke o produljenju moratorija na ovrhe do donošenja izmjena Ovršnog zakona kojima bi se osigurao veći stupanj zaštite dužnika.

'Navedeni prijedlog zaključka i prijedloge izmjena zakona Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka je idući dan, zajedno s Klubom zastupnika SDP-a uputio u saborsku proceduru, tražeći hitno izglasavanje u petak. Tomislav Tomašević (Možemo!) tada je istaknuo kako bi neprihvaćanjem prijedloga o produljenju moratorija Vlada potpisala presudu za socijalnu katastrofu, odnosno poplavu ovrha i blokada računa. Međutim, vladajuća većina na čelu s HDZ-om navedene prijedloge je odbila te ih nije ni uvrstila na dnevni red Sabora.

Usvajanjem navedenih prijedloga, Vlada RH bi moratorij na ovrhe mogla produljiti sve do onog trenutka dok se ne donesu izmjene Ovršnog zakona koje bi dužnicima osigurale ravnopravan položaj u ovršnom postupku, održivu mogućnost otplate duga te individualni pristup svakom dužniku na način da im se računi ne blokiraju dugoročno nego da se radi na održivim planovima koje građani egzistencijalno mogu podnijeti', upozoravaju.

Naglašavaju da je Vlada u posljednjih šest mjeseci već mogla izmijeniti Ovršni zakon i zaštititi najranjivije društvene skupine, te osigurati pravedniji položaj ovršenika u ovršnom postupku.

'Ovršni zakon je, međutim, tek sada upućen u javnu raspravu, i umjesto da je Vlada produžila moratorij dok zakon ne bude izglasan, usred jedne od najvećih kriza u kojoj se Hrvatska našla dozvolila je provedbu ovrha nad računima desetaka tisuća građanki i građana, pa i onih koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva.

Platforma Možemo! će se za sve dužnike, a posebno one najranjivije, i dalje boriti u Saboru, te ćemo u raspravi o Ovršnom zakonu tražiti izmjene koje bi, među ostalim, osigurale veći stupanj zaštite dužnika, koje bi one s niskim i neredovitim primanjima - ili bez primanja - oslobodile plaćanja troškova i kamata na dug, te koje bi ograničile vremenski period blokade računa i mogućnost ovrhe nad nekretninama zbog dugova i do 20 puta manjih od vrijednosti nekretnine', kažu.