sastanak u banskim dvorima

Dombrovskis nakon sastanka s Plenkovićem: 'Svjesni smo zabrinutosti zbog rasta cijena i znamo da Vlada na njih odgovara'

23.01.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom. Nakon sastanka dvojac se obratio javnosti

Plenković je kazao kako je posjet vezan i uz sutrašnju konferenciju pod nazivom "Hrvatska 20. članica" te da je ovo bila prilika i da se razmotri situacija u Hrvatskoj nakon uvođenja eura, kao i da se predstave dosadašnji uspjesi, prenosi Dnevnik.hr

Naveo je i kako je inflacija u Hrvatskoj niža od one u nekim članicama eurozone te da je Vlada uspjela pomoći hrvatskom gospodarstvu i građanima mjerama koje su dosad donesene.

Dodao je i kako su razgovarali o situaciji proteklih tjedana, kad je dio gospodarskih subjekata u uvođenju eura zaokruživao cijene na više te naveli koje su mjere poduzeli.

Plenković je kazao i da su na Svjetskom gospodarskom forumu proteklog tjedna bili poprilično zadovoljni mjerama. 'Nastojat ćemo da hrvatska energetska tranzicija ide prema obnovljivim izvorima energije', dodao je Plenković.

I Dombrovskis se osvrnuo na rast cijena nakon uvođenja eura. 'Svjesni smo zabrinutosti zbog rasta cijena, pogotovo u sektoru usluga, i znamo da Vlada na njih odgovara. Donesene su mjere kako bi se ograničio rast cijena, donesen je etički kodeks za tvrtke, postoje i inspekcije. Promjena na euro se događa u kontekstu visoke inflacije, ne samo u RH nego u cijeloj eurozoni. Bitne su te mjere podrške kućanstvima i tvrtkama koje je vlada donijela', rekao je potpredsjednik EK.

  • +5
Andrej Plenković primio Valdisa Dombrovskisa Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Ako gledamo širu sliku opskrbe energentima u EU-u, treba reći da ove zime imamo pune spremnike energenata i da zima prolazi dobro, a pomoglo je i što je bila relativno blaga. ali treba se pripremati za sljedeću zimu. U tom kontekstu će LNG terminal na Krku imati svoju ulogu', kazao je Dombrovskis.

Ministar financija Marko Primorac kazao je da se na sastanku razgovaralo o pitanju konverzije u euro te procesu i reformama, ali i pitanju neopravdanog povećanja cijena do kojeg dolazi u pojedinim situacijama. 'Određeni subjekti iskoristili su situaciju i neopravdano podigli cijene', kazao je Primorac. Pojasnio je kako su mjere Vlade bila upravo onakve kakve je Europska komisija sugerirala da bi trebale biti.

Na pitanje novinara Dombrovskis je kazao da je jedan od problema kojima se oni bave, u smislu visokih cijena energenata, dogovoriti način kako da fiskalna i mometarna politika budu u suglasju. 'Jedan od načina je i bolje ciljanje mjera u smislu podrške kad je riječ o cijeni energenata', rekao je Dombrovskis. 'Jedan od prijedloga Komisije bio je da se uvedu dva stupa cijena, u smislu da do određene razine potrošnje postoje subvencije, a iznad te razine su tržišne cijene', dodao je i kazao kako su mjere Vlade vrlo blizu tome.

Na pitanje o podizanju kamatnih stopa, Primorac je kazao kako je i ranije isticao da je najbolji način za fiksiranje inflacije podizanje kamatnih stopa te savjetovao građanima da što više koriste kredite s fiksnom kamatnom stopom.