TKO ĆE VODITI HDZ?

Domagoj Milošević se opasno približio Jadranki Kosor

08.01.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Kad bi novog predsjednika/predsjednicu HDZ-a biralo punoljetno stanovništvo naše zemlje, u ovom trenutku bi Jadranka Kosor imala najveće izglede za pobjedu, ona je izbor 19,7 posto građana, a na drugom je mjestu Domagoj Milošević koji zaostaje sa samo tri posto, pokazalo je istraživanje CRO Demoskopa

U okviru redovitih mjesečnih istraživanja javnog mnijenja CRO Demoskop (ovomjesečno istraživanje provedeno 03. i 04. siječnja), Promocija plus je utvrdila i preferencije kandidata za novog predsjednika/predsjednicu najveće opozicijske stranke, HDZ-a.

Kad bi novog predsjednika/predsjednicu HDZ-a biralo punoljetno stanovništvo naše zemlje, u ovom trenutku bi Jadranka Kosor imala najveće izglede za pobjedu. Ona je izbor 19,7 posto hrvatskih građana/građanki. Na drugom se mjestu nalazi novo lice HDZ-a, Domagoj Milošević koji u ukupnoj populaciji bilježi zaostatak od svega 3,3 postotka za svojom aktualnom stranačkom šeficom (on je izbor 16,4% građana/nki).

Na trećem se mjestu nalazi aktualni potpredsjednik stranke i najglasniji protivnik predsjednici Kosor, Damir Milinović kojeg je izabralo 9,5 posto ispitanika/ca. Ostali kandidati koje su sugovornici istaknuli tijekom anketiranja bilježe izbor od 1,3 posto, dok ih je 21,2 posto bilo neodlučnih uz 32 posto onih koji se nisu htjeli izjasniti o izboru novog predsjednika/ce HDZ-a.

Vrlo su zanimljivi podaci o preferenciji kandidata po regijama. Jadranka Kosor bilježi bolji rezultat u tri regije, Domagoj Milošević u dvije, a Damir Milinović u jednoj. Gospođi Kosor je pripala Dalmacija (23,9 posto prema 14,4 posto D. Miloševića), Slavonija (20,8 posto prema 14,6 posto Domagoja Miloševića), a zabilježila je prednost i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (17,9 posto prema 14,9 posto Domagoja Miloševića).

S druge strane Domagoj Milošević bilježi prednost u zagrebačkoj regiji (19,3 posto prema 17 posto Jadranke Kosor), te u Istri i Hrvatskom primorju (16,8 posto prema 16 posto Jadranke Kosor). Treći kandidat, Damir Milinović, bilježi prednost u svojoj matičnoj regiji, Središnja i gorska Hrvatska s izborom od 20 posto (a slijede ga J. Kosor sa 19,1 posto i D. Milošević sa 17,4 posto).
Jadranka Kosor je češći izbor kod žena (22,1 posto prema Miloševićevih 16 posto), dok je Domagoj Milošević prvi izbor kod muškaraca (17 posto prema 16,3 posto Kosor). U obje skupine Damir Milinović je na trećem mjestu (kod muških s izborom od 10,1%, a kod žena 8,9 posto ).
Mlađi ispitanici, koji znatno slabije prate politiku i ne informiraju se o političkim događajima i procesima, još nisu 'prepoznali' mlađeg i novog kandidata, D. Miloševića.

Jadranka Kosor bilježi češći izbor u mlađim dobnim skupinama (do 30 godina ona je izbor u 18,3 posto , D. Milinović u 13,8 posto slučajeva, a D. Milošević u 11 posto; u skupini od 31-40 godina gospođa Kosor je izbor 19,7 posto, a D. Milošević u 13,7 posto). S druge strane u dvije starije dobne skupine, koje u pravilu više prate političke vijesti, D. Milošević je favorit. U dobnoj skupini između 60 i 70 godina on je izbor 25 posto ispitanika/ca, a J. Kosor 16,8 posto (D. Milinović svega 8,7 posto), dok je među najstarijima sugovornicima (iznad 70 godina) D. Milošević zabilježio izbor od 17,5 posto, a J. Kosor 15,2 posto (D. Milinović samo 4,7 posto ).

Jadranka Kosor je češći izbor u manje obrazovanim skupinama (bez osnovne škole, završena osnovna škola, srednje obrazovanje), dok je Domagoj Milošević najčešći izbor među visokoobrazovanim, uz vrlo visok udio i u najbrojnijoj skupini (srednjeobrazovani).
Domagoj Milošević bilježi češći izbor u većim naseljima (iznad 10.000 stanovnika), dok je izbor Jadranke Kosor znatno češći u naseljima s manje od 10.000 stanovnika (posebice u naseljima ispod 1.000 stanovnika gdje je izbor 22,3 posto prema 14,3 posto D. Miloševića koji najveću zastupljenost bilježi u naseljima iznad 100.000 stanovnika (22,5 posto).