HND ZABRINUT ZA NJEGOVO ZDRAVLJE

Domagoj Margetić već dva tjedna štrajka glađu

28.03.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Desetak članova aktivističke skupine Occupy Croatia prosvjedovalo je danas ispred sjedišta Hrvatskog novinarskog društva (HND) u znak podrške istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću koji već dva tjedna štrajka glađu zbog korupcije i novinarskih sloboda.

Desetak prosvjednika pred Novinarskim domom u Perkovčevoj ulici u središtu Zagreba nosilo je transparente ‘Slučaj Domagoj Margetić, ubojstvo s potpisom države’, ‘Bankarsku mafiju otkriva Domagoj Margetić’, ‘Domagoj Margetić drži se - ti si naš junak’.

I Margetić je sudjelovao u prosvjedu, sjedeći na stolici. Iako nije držao govor, u razgovoru s čelnicima HND-a tražio je da ga strukovna udruga podrži.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka Margetića je pritom još jednom pozvao da prekine štrajk glađu.

‘Pozvao sam Domagoja Margetića i u utorak kad smo razgovarali u Novinarskom domu i jučer telefonski, a i danas da prekine štrajk glađu. Glavni tajnik Vladimir Lulić i ja smo razgovarali s njim i desetak prosvjednika ispred Novinarskog doma. Naravno da smo zabrinuti za njegovo zdravlje’, izjavio je Duka Hini.

Iako je Margetića nazvao kontroverznom osobom kazao je da ‘nema sumnje da su neki njegovi dokumenti bili značajni u istrazi kriminala vezanog uz Hypo banku i u bitki protiv korupcije u Hrvatskoj’.

U ranijim istupanjima u medijima Margetić je izjavio da štrajka glađu kako bi se povećale novinarske slobode te zaštitili prijavitelji korupcije i novinari koji istražuju korupcijske afere.

Uz pokret Occupy Croatia na potpisivanje internetske peticije u znak podrške Margetiću pozvale su i slične aktivističke skupine iz Srbije.

Margetić je u javnosti postao poznat početkom 90-tih godina iz mladeži HDZ-a. Zbog nepoštivanja Haškog suda objavom imena zaštićenih svjedoka 2007. je osuđen na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne.