GOZBA NA STRADUNU

Domaće i turiste 'ujedinila' vrhunska hrana

  • Autor: Matko Saltarić
  • Zadnja izmjena 25.06.2010 18:09
  • Objavljeno 25.06.2010 u 17:50
Dubrovnik, hrana

Dubrovnik, hrana

Izvor: tportal.hr / Autor: Matko Saltarić

Na Stradunu se sinoć bogato jelo i i pilo. Glavom su platili škampi, kamenice, rižoti razni, specijaliteti morski i mesni, a sve se zalilo i dobrom kapljicom vina. Bilo je to gozba kakvu zaslužuju svatovi jedne prave tradicionalne primorske svadbe

Riječ je naime o gastronomskoj prezentaciji Dubrovačka trpeza koju su organizirali Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s dubrovačkim ugostiteljima, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika te svim strukovnim organizacijama.
Manifestacija je započela ispred crkve Sv. Vlaha uprizorenjem tradicionalne Primorske svadbe. Nakon što su se mladenci uzeli, a linđo pred crkvom otplesao, svatovi i svi oni domaći i strani koji su se zatekli na Stradunu krenuli su prema Dubrovačkoj trpezi - dugoj koliko i najljepša ulica svijeta.

Matko Saltarić

Matko Saltarić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matko Saltarić


Specijaliteti koji su pokrili dubrovačku trpezu djelo su majstora kuhinje i vinograda. Brojni dubrovački hoteli i restorani, konavoski i pelješki vinari te ugostitelji iz šire dubrovačke regije, udružili su snage te predstavili svoje gastro čarolije.

Cijena 'po pjatu' bila je 20 kuna, a čaša vina 10 kuna. Cjelokupan prihod od prodaje bonova za kušanje hrane i vina prezentiranih na trpezi, namijenjen je Društvu distrofičara i invalida cerebralne dječje paralize Dubrovačko-neretvanske županije.

Tako je ugodno spojeno s korisnim; skupio se novac u humanitarne svrhe, dodatno je uveličana proslava Dana državnosti, a ugostitelji su se imali priliku prezentirati se u najboljem svjetlu, sudeći po praznim pjatima i ponekoj preostaloj mrvici na dubrovačkoj trpezi najsretniji su bili dubrovački gosti, nasmiješeni i punih trbuha.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi