objava registra

Prosvjednici u BiH iznudili novi zakon o braniteljima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.07.2018 21:38
  • Objavljeno 26.07.2018 u 21:30
Dom naroda parlamenta Federacije BiH uz prosvjede usvojio novi zakon o pravima branitelja

Dom naroda parlamenta Federacije BiH uz prosvjede usvojio novi zakon o pravima branitelja

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je nakon cjelodnevne rasprave usvojio novi zakon o pravima razvojačenih branitelja koji bi im trebao osigurati dodatna novčana primanja te zajamčiti objavu registra branitelja

Za usvajanje novog zakona glasovalo je 36 zastupnika dok su samo dvojica bila protiv, a on je zapravo iznuđen pritiscima nekih od gotovo 1600 udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH i HVO-a.

Zakon, o kojemu se u parlamentu u Sarajevu raspravljalo uz prosvjede nekoliko stotina razvojačenih branitelja, predviđa da se uz sva postojeća prava osiguraju novčane naknade za sve one koji imaju najmanje godina dana ratnog staža, a napunili su 57 godina života i pritom nisu zaposleni.

No novi zakon koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2019. još mora proći postupak usuglašavanja, jer je u različitiom obliku usvojen u Zastupničkom i Domu naroda pa dva teksta koja su zakomplicirali proturječni amandmani predviđaju različite osnovice za obračun braniteljskih naknada.

U federalnoj su vladi izračunali kako će za nove naknade na godišnjoj razini trebati oko 14 milijuna konvertibilnih maraka (oko 7 milijuna eura), a ta sredstva tek treba osigurati. Plan je da se to učini kroz donošenje novog zakona o oporezivanju igara na sreću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!