iznuda zakona

U središtu Sarajeva branitelji napali snimatelje

26.07.2018 u 19:14

Bionic
Reading

Središte Sarajeva u četvrtak je na nekoliko sati blokiralo više stotina bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su na taj način pokušavali prisiliti zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH da usvoje zakon koji bi im jamčio dodatna novčana primanja, a tijekom prosvjednog okupljanja napali su i fotografe i snimatelje koji su izvještavali o tim zbivanjima

Prosvjednici, koji su se najprije okupili pred sjedištem parlamenta Federacije BiH nezadovoljni dugim tijekom sjednice Doma naroda, rasporedili su se jednom od ključnih gradskih raskižja kod Skenderije pa je promet središtem grada satima bio blokiran.

Portal Klix i televizijska kuća Al Jazeera Balkans izvijestili su kako su se na meti prosvjednika, koji su postali nasilni, najprije našli fotograf, a zatim i snimatelj koji mu je pokušao pomoći.

Prosvjednici su na njih najprije nasrnuli, a potom su ih udarali metalnim šipkama. Novinarska Al Jazeere Nadina Malićbegović posjedočila je kako su neki od prosvjednika bez ikakvog povoda napali mladog fotografa Klixa i počeli ga tući pa mu je u pomoć priskočio kolega koji je također postao metom nasilnika.

"Ovo je izmaknulo kontroli. Ima nekoliko pijanih, nekoliko sumnjivih za koje nitko ne zna tko su", izvijestila je Malićbegović.

Ozlijeđeni fotograf prevezen je u bolnicu kako bi mu tamo ukazali liječničku pomoć, a prosvjednici su se nakon napada ponovo povukli pred sjedište entitetskog parlamenta koje osiguravaju jake policijske snage.

Zakon o dodatnim pravima razvojačenih branitelja koji su nezaposleni ranije je, također pod pritiskom prosvjednika, usvojio Zastupnički dom. On predviđa da praktično svatko sa statusom razvojačenog branitelja, tko je napunio 57 godina a nije zaposlen, ima pravo na neku vrstu novčane nadoknade.

U zakon je ugrađen i zahtjev za objavu registra branitelja.

Ministar branitelja Salko Bukvarević kazao je tijekom rasprave o ovom zakonu kako bi novac za nova izdvajanja, kojeg sada nema u proračunu, trebao biti namaknut iz igara na sreću koje bi trebalo dodatno oporezivati.

Tijekom rasprave na Domu naroda zastupnik u hrvatskom klubu Ivo Tadić upozorio je kako je riječ o "populističkom i neprovodivom zakonu" u čijoj izradi nije sudjelovala niti jedna reprezentativna udruga koja okuplja bivše pripadnike HVO-a.

Rasprava u Domu naroda BiH i dalje traje i nije izvjesno kada bi mogla završiti i hoće li biti okončana danas ili sutra. Izvjesno je, međutim, kako u Domu naroda postoji potrebna većina za prihvaćanje zakona.