prenamjena u vrtiće

Dolenec: 'Ponudit ćemo alternativu korisnicima prostora mjesne samouprave'

09.11.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec poručila je u četvrtak da će korisnicima prostora mjesne samouprave koji će se prenamijeniti biti ponuđeni alternativni prostori, pa nema straha za nastavak njihovih aktivnosti

Nekoliko oporbenih gradskih zastupnika upozorilo je na sjednici Gradske skupštine na problem korisnika prostora mjesne samouprave, koji se prenamijenjuju u dječje vrtiće.

Nezavisna zastupnica Višnja Fortuna rekla je da su umirovljenici ogorčeni jer ostaju bez prostora za svoje aktivnosti. Nezavisni zastupnik Ivica Lovrić ustvrdio je da je građevinska dozvola za prenamjenu Mjesnog odbora Trnava u dječji vrtić izdana protuzakonito, dok je zastupnik HDZ-a Mario Župan podsjetio da su Vijeće gradske četvrti Donja Dubrava i MO Trnava bili protiv te prenamjene. Podsjetili su da se u četvrtak održava prosvjed stanovnika Dubrave upravo iz tog razloga.

Dolenec je poručila da je trenutno šest prostora mjesne samouprave, od kojih su tri u Sesvetama i tri u Dubravi, dobilo europsko sufinanciranje, pa bi do početka iduće pedagoške godine trebali biti prenamijenjeni.

Što se tiče korisnika, već su im ponuđene, ili će biti ponuđene, alternativne lokacije. Iako je gradonačelnik Tomašević na sjednici Skupštine rekao da je za Mjesni odbor Trnava već ponuđen alternativni prostor, Dolenec je to opovrgnula rekavši da je došlo do zabune.

“Za Mjesni odbor Trnava nismo još komunicirali hoće li dobiti novi prostor. Imamo neku opciju, ali nismo još komunicirali dok ne bude 100 posto potvrđena”, rekla je.

Odgovarajući na zahtjeve udruga koje su zatražile da Grad Zagreb osigura trajno rješenje za beskućnike, Tomašević je pozvao predstavnike udruga na sastanak.

Inicijativa "Od srca do srca" i Humanitarna udruga "Fajter" zatražile su osiguravanje trajnog, cjelogodišnjeg prenoćišta za beskućnike s 30 kreveta za muškarce i pet kreveta za žene, istaknuvši da je u gradu preko tisuću beskućnika.

“Oni se pokrivaju na dva prihvatilišta, koja imaju oko 200 kreveta”, kazao je predsjednik Humanitarne udruge "Fajter" Mile Mrvalj i ustvrdio da to nije dovoljno.

Koordinatorica Facebook incijative “Od srca do srca” Vesna Ribarić navela je rješenja trajnog prenoćišta koje imaju gradovi Pula, Čakovec, Rijeka, jer je s postojećim prihvatilištima u Zagrebu problem taj što u njih idu ljudi s uputnicom Centra za socijalnu skrb.

"Uputnica se u pravilu daje samo onima koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba iako Zakon o socijalnoj skrbi ne kaže tako", tvrdi Ribarić. Tomašević je odgovorio kako je netočno da treba imati prebivalište u Zagrebu kako bi se moglo koristiti te usluge.

Prihvatilišta Crvenog križa u Velikoj Kosnici i Caritasa u Sesvetskoj Kraljevici od korisnika ne traže osobnu iskaznicu, već bilo koji dokument kako bi ih se registriralo.

“Nužna je registracija korisnika kada dođu u prenoćište, ali ne zato što je Zagreb tako propisao, nego jer to traže nacionalni propisi”, rekao je Tomašević. Poručio je da Zagreb nastavlja ulagati u kapacitete za beskućnike, radi se na dvije lokacije - u Ilici i Vukovarskoj ulici.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'