KAOS U METROPOLI

Dolenec o roditeljima odgojiteljima: 'Predali su 1537 zahtjeva za vrtić, a najavili 7000 neupisane djece'

11.07.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević u pratnji zamjenika obišao je radove na postavljanju sunčane elektrane na DV Kustošija, PO Vrbani III. Radovi su financirani iz proračuna Grada Zagreba, no novinare je više zanimalo što je s mjestima za upis djece u vrtiće

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nastavlja s obilaskom radova na obnovi ili izgradnji gradskih vrtića. U utorak je na redu Dječji vrtić Kustošija na kojem će biti postavljena sunčana elektrana.

Broj neupisane djece u zagrebačke vrtiće smanjen je nakon prigovora na 2716, a dodatnih je 464 djece uspjelo dobiti tako željeno mjesto u vrtiću, objavljeno je u ponedjeljak iz Grada. Zamjenica Danijela Dolenec potvrdila da će od jeseni u vrtiće krenuti 7604 novoupisane djece, što je 1376 više upisane djece nego godinu dana ranije. Ukupno će gradske vrtiće pohađati 31 tisuća djece, prenosi Dnevnik.hr.

  • +15
Tomislav Tomašević u dječjem vrtiću Kustošija Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Računamo da će do kraja godine biti otvorena četiri nova objekta i kako će se otvarati nova mjesta, upisivat će se djeca s liste onih koji nisu upisani, a ispunjavaju uvjete", naglasila je Dolenec.

Odgovor roditeljima odgojteljima

Dolenec se osvrnula i na najavljeno okupljanje korisnika mjere roditelj odgojitelj te naglasila kako su članovi te udruge već najavljivali brojku od 7000 neupisane djece. "Korisnici te mjere predali su 1537 zahtjeva za upis i 80 posto tih zahtjeva je uvaženo".

Odbacila je mogućnost isplaćivanja naknade roditeljima koji nisu upisali djecu u vrtić te je takvu naknadu nazvala "novom mjerom roditelj odgojitelj".

Na pitanje koliko nedostaje odgajatelja koji su preopterećeni i nema ih dovoljno, Dolenec je rekla kako će vrtići odgajateljima nuditi stalno zapošljavanje, za razliku od dosadašnjih ugovora na određeno, a za jasličke skupine moguće je zatražiti i dodatno radno mjesto koje će grad i odobriti.