ŽENE PREUZIMAJU FINSKU

Dolazi iz radničke obitelji, majka joj je živjela u istospolnoj vezi, a ona je uzletjela do najmlađe svjetske premijerke. Tko je Sanna Marin?

09.12.2019 u 20:51

Bionic
Reading

Tridesetčetverogodišnja Sanna Marin trebala bi postati nova finska premijerka nakon što ju je Socijaldemokratska stranka nominirala za tu funkciju. Ako bude potvrđena u državnom parlamentu, a to je izvjesno jer je sve dogovoreno, Marin će biti najmlađa premijerka koja se trenutno nalazi na toj funkciji u svijetu. S prve pozicije istisnut će tako Oleksija Honarčuka (35), ukrajinskog premijera koji je svoju dužnost preuzeo u svibnju

Marin se meteorskom brzinom, u samo sedam godina, probila od lokalne političarke do vrha finske politike. Uspon je započela s 27 godina, kada je ušla u gradsko vijeće u rodnom gradu Tampereu. Na čelo gradskog vijeća došla je već iduće 2013. i vodila ga pune četiri godine. Ponovno je izabrana 2017. godine.

Usporedno s političkom karijerom na lokalnom nivou penjala se na ljestvicama unutar stranke i na nacionalnoj razini. Za potpredsjednicu Socijaldemokratske partije (SDP) izabrana je 2014. godine. U državni parlament prvi put je ušla 2015. godine, a četiri godine kasnije je reizabrana. U lipnju ove godine postala je ministricom prometa i komunikacija u vladi koju je vodio Antti Rinne, kojeg će sada, izgledno je, zamijeniti na premijerskoj funkciji. U SDP-u je već privremeno bila na čelu prošle zime, kada je Rinne bio na bolovanju.

Dužnost će preuzeti usred trodnevnog štrajka koji počinje u ponedjeljak, a koji će zaustaviti proizvodnju u najvećim finskim kompanijama. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi koštati poduzeća 500 milijuna eura izgubljenog prihoda.

U pismu koje je poslala članovima SDP-a u nedjelju nakon što je kandidirana Marin je istaknula kako se Finska nalazi usred izvanredne situacije.

'Fokus socijaldemokrata je na tome da nastavimo svoj posao u izgradnji pravednijeg i egalitarnijeg društva', poručila je buduća premijerka članovima.

Tijekom kampanje uopći općih izbora ovog proljeća Marin je isticala teme poput ekološke održivosti i jednakosti. Protivi se ulasku Finske u NATO i želi maknuti vozila na fosilna goriva s ulica.

  • +4
Sanna Marin Izvor: EPA / Autor: KIMMO BRANDT

Kako pišu finski mediji, Sanna Marin dolazi iz radničke obitelji, zbog čega njena politika ima posebnu socijalnu notu.

Odgojila ju je samohrana majka, a Marin je čak vodila blog u kojem je pisala o svom radničkom zaleđu i financijskim nedaćama s kojima se obitelj suočavala. Sama je izjavila da je prva osoba iz obitelji koja je završila srednju školu i stekla sveučilišno obrazovanje. To dostignuće zahvaljuje finskoj socijalnoj državi. Marin je također javno govorila o stigmi s kojom se susretala dok je njena majka kasnije bila u vezi sa ženom.

Na svojoj internetskoj stranici predstavlja se kao 33-godišnja mama i političarka iz Tamperea. Dijete je dobila u vezi s dugogodišnjim partnerom Markusom Räikkönenom. Voli aktivnosti na otvorenom i govori dva strana jezika, engleski i švedski.

Studirala je lokalnu i regionalnu upravu u Školi za upravljanje na Sveučilištu u Tampereu. Ima magisterij iz upravnih studija. Važne vrijednosti su joj ravnopravnost, sloboda i globalna solidarnost. To su ujedno temeljne vrijednosti socijaldemokracije, navela je Marin, a pitanja zaštite okoliša i održivosti okoliša također smatra vrlo važnima.

spolna nejednakost

Koalicija od pet stranaka koje sve predvode žene

Sanna Marin predvodit će koalicijsku vladu što je čini pet stranaka koje vode žene, a od kojih su četiri mlađe od 35 godina, pišu finski mediji.

32-godišnja aktualna ministrica gospodarskih poslova - a uskoro i ministrica financija - Katri Kulmuni predsjednica je Stranke centar. Upravo ta stranka prošli tjedan izazvala je pad vlade nakon što je premijer Antti Rinne izgubio njihovu podršku zbog spora oko tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti.

34-godišnja Maria Ohisalo predvodi Zelenu stranku i obnaša dužnost ministrice unutarnjih poslova, 32-godišnja ministrica obrazovanja Li Andersson predsjedateljica je Lijevog saveza, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson čelnica Švedske narodne stranke i ministrica pravosuđa.