ZBOG IZVJEŠĆA O ZAPOSLENOSTI

Dolar oslabio prema jenu i euru

06.08.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Dolar je u petak na međunarodnim tržištima oslabio prema jenu i euru nakon objave podatka da je u SAD-u izgubljeno osjetno više radnih mjesta nego što su analitičari očekivali što je povećalo zabrinutosti oko oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva

Euro je u takvom okružju porastao na najvišu razinu u tri mjeseca od 1,3267 dolara.

Prema japanskoj je valuti dolar pao na 85,15 jena, što je njegova najniža razina od studenoga 2009. i vrlo blizu najniže razine u zadnjih 15 godina od 84,81 jena.

'Američko izvješće o zaposlenosti doista će produbiti zabrinutosti u pogledu tržišta rada a to će ojačati izglede za potencijalnim novim poticajnim mjerama Feda kako bi se potaknuo oporavak', rekao je Joe Manimbo iz washingtonskog Travelex Global Bussines Paymentsa.

Marcus Hettinger iz Credit Suissea rekao je da će slabi dolar uoči sastanka Feda idući tjedan samo pojačati špekulacije o novima akcijama iz središnje banke.

Istodobno je britanska funta ojačala za 0,2 posto, na 1,5939 dolara, blizu šestomjesečne najviše razine.

Trgovci devizama smatraju da bi daljnje spuštanje dolara ispod 85 jena moglo povećati volatilnost, kao i rezultirati novim nastojanjima japanskih dužnosnika da obuzdaju uzlet jena.