CJEPIVO UMJESTO LIJEKA

[DOKUMENT] Poznati detalji: Pogledajte tko će se i kada moći cijepiti protiv covida-19 te očekuju li se nuspojave

04.12.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dokument o cijepljenju protiv bolesti covid-19, koje bi u Hrvatskoj trebalo početi sljedeće godine, nakon što cjepiva odobre europska i domaća tijela. U dokumentu se daju odgovori na mnoga pitanja o cjepivima i o samom cijepljenju, mogućim nuspojavama, trajanju, cijeni...

U dokumentu se prvo odgovara na pitanje 'Zašto cjepivo umjesto lijeka?'. U odgovoru se navodi kako zasad ne postoji specifičan lijek protiv bolesti covid-19 te da će teško biti pronađen u skorije vrijeme.

'Stoga su, odmah nakon početka pandemije, brojne države i svjetska znanstvena zajednica uložili velike napore u istraživanje mogućnosti proizvodnje cjepiva protiv te bolesti. Ti su napori brojnih istraživača u izuzetno kratkom roku rezultirali proizvodnjom potencijalnih cjepiva i početkom provođenja potrebnih ispitivanja. Zahvaljujući tome očekuje se da će prva cjepiva biti dostupna krajem 2020. premda u manjim količinama, dok bi se tijekom 2021. godine mogle provesti kampanje cijepljenja velikog broja ljudi diljem svijeta', navodi se u dokumentu HZJZ-a.

Navodi se i koliko je doza cjepiva i od kojih tvrtki dosad naručeno, pa se kaže da je Hrvatska dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine, kako bi se osigurao kontinuitet opskrbe cjepivom za slučaj da bude potrebno sezonsko cijepljenje svake godine. Pregovori Europske unije su se početno odnosili na šest proizvođača: AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson, Sanofi/GSK, BioNTech/Pfizer, Curevac i Moderna.

Od kojih se proizvođača nabavljaju cjepiva i u kojoj količini

AstraZeneca AB. Prvi ponuđeni sporazum bio je s tvrtkom AstraZeneca AB od koje je Hrvatska zatražila 3.600.000 doza, a raspodjelom ukupne ponuđene količine cjepiva na razini Europske unije Hrvatskoj je dodijeljeno 2.705.000 doza cjepiva.

Sanofi. Prema sporazumu s farmaceutskom tvrtkom Sanofi, koja je bila sljedeći ponuđač, države članice Europske unije tek trebaju iskazati namjeru kupnje krajem prosinca 2020.

Janssen Farmaceutica (Johnson&Johnson). Nakon toga sklopljen je sporazum s proizvođačem Janssen Farmaceutica (Johnson&Johnson) koji za Hrvatsku predviđa nabavu 900.000 doza cjepiva.

Moderna. Na početku pregovora Europske unije s ostalim proizvođačima objavljena je informacija da će Moderna biti među prvim tvrtkama koje će Europskoj agenciji za lijekove predati zahtjev za registraciju cjepiva. Stoga je Hrvatska iskazala interes za milijun doza cjepiva.

Pfizer/BioNTech. Kao i u slučaju Moderne, i za Pfizer/BioNTech informacija o tome da bi taj proizvođač također mogao biti među prvima koji će Europskoj agenciji za lijekove predati zahtjev za registraciju cjepiva objavljena je na početku pregovora Europske unije s ostalim proizvođačima. Hrvatska je iz istog razloga iskazala interes za također milijun doza cjepiva od proizvođača Pfizer/BioNTech.

CureVac. Prema sporazumu s proizvođačem CureVac, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio je nabavu 300.000 doza, koje mogu biti isporučene tek krajem 2021. godine. Kako bi se osigurao kontinuitet opskrbe cjepivom odlučeno da se naruči manji broj doza za kraj sljedeće godine.

Prva cjepiva za države članice Europske unije. U slučaju uspješne registracije pri Europskoj agenciji za lijekove cjepiva Moderna i Pfizer/BioNTech bit će najvjerojatnije prva cjepiva protiv bolesti COVID‑19 isporučena državama članicama Europske unije. To se očekuje u prvom kvartalu 2021., iako postoje izgledi, premda vrlo mali, da budu dostupni već krajem prosinca.

HZJZ objašnjava i kako se naručuju cjepiva te kaže da se narudžba obavlja tako da Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nakon uvida u ugovor s proizvođačem, predloži Ministarstvu zdravstva potpisivanje sporazuma i količinu doza cjepiva, a Vlada sklapa ugovor s Europskom unijom o narudžbi cjepiva. Cijene cjepiva predstavljaju korporativnu tajnu i sporazumom se pregovarači obvezuju na neobjavljivanje toga podatka u javnost.

>>> [DOKUMENT] Capak predstavio sve detalje oko cijepljenja, ali upozorio: Pojavom cjepiva neće prestati nošenje maski

Prema podacima iz dokumenta HZJZ-a, cijepljenje će se provoditi u skladu s Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19, no također se navodi kako taj Plan, odnosno njegov prijedlog, još uvijek ne sadrži podatke o vremenu isporuke pojedinih vrsta cjepiva, distribuciji i broju doza u pojedinim tranšama isporuke, jer navedeni podaci još uvijek nisu poznati.

Koje skupine će imati prioritet u cijepljenju, tko će ga i gdje provoditi, te očekuju li se nuspojave cijepljenja, pročitajte u dokumentu HZJZ-a u nastavku: