OBRAĆANJE MEDIJIMA

Stožer o novim zarazama, cijepljenju i skijanju: Capak pretpostavlja da EU neće dopustiti rekreativno skijanje

04.12.2020 u 11:18

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 3.955 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24.190. Među njima je 2.427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta. Preminulo je 68 osoba

Do danas je ukupno zabilježeno 143.370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2.032 preminule, a 117.148 se oporavilo (3.639 u posljednja 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 59.417 osoba. Do danas su ukupno testirane 790.883 osobe, od toga 10.626 u posljednja 24 sata, priopćio je Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

'Po incidenciji zaraženih na sto tisuća stanovnika smo 26 mjestu u EU, lošiji od nas je samo Luksemburg', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a dodavši da imamo mortalitet od 480 na milijun stanovnika što nas stavlja na 14. mjesto.

Govoreći o cjepivu i cijepljenju Capak je kazao da je ovo najbrže pronađeno cjepivo u povijesti i da su uložena velika sredstva kako bi se pronašlo jer je bilo jasno da se lijek za ovu specifičnu bolest neće pronaći, apotom i predstavio što je sve Hrvatska naručila i kako će se sprovesti cijepljenje. Više o svemu možete vidjeti u dokumentu.

'Hrvatska je ukupno naručila 5,6 milijuna doza od raznih proivzođača. EU je otvorila pregovore sa šest prozivođača, a ima i proizvođača s kojima pregovori još nisu počeli. Prvi sporazum koji smo dobili na uvid je AstraZeneca, oksfordsko cjepivo, ono se tad činilo da će biti prvo registrirano pa smo odlučili uzeti dovoljno cjepiva za sve ugrožene skupine. Zatražili smo 3,6 milijuna doza pa nismo dobili traženo nego 2,7 milijuna doza. Od Johnson&Johnsona smo naručili 900.000 doza. Pojavili su se potom Pfizer i Moderna. Kad se pojavio ugovor s Pfizerom, moglo se naslutiti da bi oni mogli biti prvo registrirano cjepivo na svjetskom tržištu pa smo odmah naručili milijun doza. Slično je i s Modernom i od njih smo naručili milijun doza, ali od njih još nemamo potvrdu. Ima ih još s kojima pregovaramo da osiguramo kontinuitet cijepljenja', kazao je Capak.

Dodao je da je Pfizer je najavio da će prva runda u Hrvatskoj imati 125.000 doza i da će se moći cijepiti 61.500 ljudi u prvom navratu. Prvo cijepiti prioritetne skupine, odnosno najrizičnije: zdravstveni djelatnici, domovi za starije i djelatnici, a nakon toga osobe od povećanog rizika za razvijanje bolesti. Nakon toga cijepit će se svi koji će se htjeti cijepiti.

Ponovio je da će cijepljenje biti besplatno i dobrovoljno, ali da s njegovom pojavom neće prestati era nošenja maski već da će se to dogoditi kad nam brojke padnu.

'Još uvijek ne znamo kako prebolijenje ili cijepljenje utječe na transmisiju virusa. Pretpostavka je da osobe koje su imune mogu prenijeti bolest ako im se virus naseli na sluznici i mogu je prenijeti kapljično i aerosolom', kazao je Capak i dodao da cijepljenje ide u dva navrata; nulti dan i potom druga doza nakon 3-4 tjedna.

Naveo je da su kod provođenja uzeli model kako to radimo za gripu.

'Cijepit će županijski zavodi za javno zdravstvo uz pomoć drugih kolega', kazao je Capak.

Upitan kako e pridobiti povjerenje građana za cijepljenje, Capak je rekao da je u borbi protiv antivakcionalnog pokreta najvažnije je jasno i stručno informiranje građana.

'Dodatna kampanja Vlade i ministarstva vodit će se kroz niz stručnih konferencija na kojima će stručnjaci govoriti o učinkovitosti cijepljenja, a kroz medije i druge kanale promovirat ćemo važnost cijepljenja. Mislimo da je važno naglasiti da cijepljenjem ne štitimo samo sebe nego i druge. To je pitanje društvene odgovornosti i solidarnosti prema najosjetljivijima', kazao je Capak.

Vili Beroš, ministar zdravstva kazao je da zdravstveni sustav opterećen, ali i daleko od kraha.

'Ne mogu shvatiti motive onih kojji govore drugačije, ali rade štetu zdravstvenom sustavu i zbunjuju javnost. Svi oni se mogu obratiti i ravnatelju ustanove koji je zadužen za organizaciju rada', kazao je Beroš.

Na pitanje hoće li se osobe koje su preboljele koronavirus morati cijepiti Capak je kazao da će EMA donijeti uputstva o svemu tome, indikacijama i kontraindikacijama, ali i da je sigurno da se i osobe koje su preboljele covid mogu cijepiti, samo je pitanje roka koliko nakon ozdravljenja.

'Ne mogu govoriti u ime ostalih članova Stožera, ali ja ću se cijepiti i nudim se da me snimite kako se cijepim kad cjepivo dođe u Hrvatsku', rekao je Capak, a potom su isto ponovili i ostali članovi Stožera.

S obzrom da je pred nama skijaška sezona Capak je kazao da su Njemačka i Italija su odustale od otvaranja skijališta za ovu sezonu, te da razina na nivou EU-a nije donesena.

  • +6
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Racionalno je pretpostaviti da će se ići na smanjenje mogućnosti zaraze. Kao što znate, što se tiče sportskih aktivnosti imamo određena ograničenja i izuzetke. Izuzeci su vrhunski sportaši. Ako netko predloži neko takvo natjecanje, svako će se zasebno razmatrati. Što se tiče rekreacije, na razini EU se razgovara o rekreativnom skijanju. Jučer sam pročitao da je premijer Conte rekao da će do 6.1. biti zabranjeno rekreacijsko skijanje. Ne znam kako je u drugim zemljama. Svakako, ako će se dopustiti rekreacijsko skijanje, treba se držati svih propisanih mjera', rekao je Capak.

Komentirao je i trajanje imununiteta nakon cijepljenja i dodao da ćemo to znati kad prođe neko vrijeme.

'Četvrta faza kliničkog ispitivanja počela je nakon ljeta pa još ne znamo točno koliko traje imunitet. To sigurno neće biti samo tri mejseca, a postoji i busteriranje, ako dođe do situacije da imunitet traje kratko, može se još jedna doza dati osobi i tad se imunitet opet pojača', pojasnio je Capak.

Dodao je da se razmišlja o online nastavi za srednje škole, a jasniju sliku o svemu trebali bi dati brz antigenski testovi koji se trenutno provode u zagrebačkim školama.