'NOVO POGLAVLJE DŽIHADA'

Doku Umarov prijeti Rusiji 'krvavom godinom'

25.07.2011 u 23:10

Bionic
Reading

Islamistički militant Doku Umarov, koji se nalazi na čelu ruskog popisa najtraženijih osoba, upozorio je u ponedjeljak na islamističkim internetskim stranicama da će se Rusija ponovno naći na meti ojačanog ustanka

Umarov je bio preuzeo odgovornost za organizaciju samoubilačkog bombaškog napada u siječnju u moskovskoj zračnoj luci Domodedovo u kojem je poginulo 37 osoba. On je također obećao 'krv i suze' Rusiji pred njezine parlamentarne izbore u prosincu i predsjedničke u 2012. godini.

U 17-minuta dugoj video snimci 47-godišnji Umarov, koji se predstavlja kao kavkaski emir, rekao je da je pobuna ojačana s prevladavanjem nedavnih podjela u kojima su se prošle godine tri istaknuta militanta odvojila od kavkaskog emirata.

'Želimo vas uvjeriti da naš 'džihad' počinje novo poglavlje, ako Bog da', rekao je u snimci objavljenoj na stranici www.kavkazcenter.com.

'Pozivamo sve mudžahedine na Kavkazu i drugim teritorijima da sve razlike ostanu prošlost i da se naša snaga, volja i moć usmjeri svjedočenju Alahove riječi a protiv našeg neprijatelja'.

Na kraju snimke, Umarov grli dvojicu militanata koji su ranije napustili njegovu skupinu. Njihov povratak Umarovu, vjerojatno će učvrstiti njegov autoritet koji je do sada bio narušen podjelama i borbama za prevlast. 'Mi znamo kada ćemo umrijeti i stoga moramo biti spremni očistiti naša srca i ići zajedno', rekao je Umarov.