USKOKU NA METI 30-AK OSOBA

Doktor Ostoić već prijavljivan zbog lažnih mirovina

07.10.2011 u 20:55

Bionic
Reading

Dr. med. Ivan Ostoić, vještak varaždinske Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, jedna je od desetak osoba jutros privedenih na obavijesni razgovor u sklopu kriminalističke istrage zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno primanja i davanja mita. U međuvremenu, doznaje se da je više od 30 osoba, među kojima i nekoliko liječnika na meti najnovije antikorupcijske akcije, a osumnjičenima se na teret stavlja 'sređivanje' lažnih invalidskih mirovina, doznaje se od izvora bliskog policijsko-uskočkoj istrazi

USKOK i policija ponovno su aktivni u Varaždinu. Nakon što su posjetili varaždinsku Gradsku vijećnicu, na red je došla i varaždinska Područna služba HZMO-a.

'Od naših zaposlenika samo je dr. Ostoić odveden na obavijesni razgovor. Policijski službenici uzeli su dokumentaciju o 28 slučajeva kod kojih postoji sumnja da osobe nisu na valjani način ishodile invalidske mirovine', doznajemo od Vladimira Lackovića, predstojnika varaždinske Područne službe HZMO-a.

Iako postoje tvrdnje da su uskočkim akcijama obuhvaćene područne službe i u još nekim sredinama, to nam nisu potvrdili u središnjici HZMO-a.

'U ovom trenutku policija provodi istraživanja u Varaždinu i tu usko surađujemo', rekao nam je Filip Dujmović iz središnjice HZMO-a.

Dujmović nije želio odgovoriti koliko je djelatnika danas izostalo s posla zbog obavijesnog razgovora, navodeći da bi time mogao utjecati na tijek poduzetnih radnji, odnosno razinu cijele akcije.

Uz vještaka HZMO-a, koji je dugo godina bio predsjednik varaždinske invalidske komisije, policija je na obavijesne razgovore privela i osobe za koje se sumnja da su posredovale u nezakonitom ishođenju invalidskih mirovina, odnosno na druge načine u tome sudjelovale.

Kao što postoje dvojbe oko toga provodi li policija kriminalističko istraživanje o zloporabama oko invalidskih mirovina samo u Varaždinu ili i u drugim sredinama, tako nije poznato ni u kojem su se razdoblju one dogodile. S jedne strane se tvrdi da je riječ o mogućim zlouporabama u zadnje dvije godine, a s druge da su obuhvaćene i one starijeg datuma.

Zbog sumnji za lažiranje mirovina, dr. Ostoić još je prije desetak godina bio prijavljivan, čak i od tadašnjeg prvog čovjeka varaždinske Područne službe HZMO-a Vilima Habuša, ali za te sumnje tadašnji vrh varaždinske policije navodno nije moglo naći dovoljno dokaza.

A da je lažnih mirovina tada itekako bilo u Varaždinu, kao i u nekim drugim gradovima, potvrđuje sudski postupak u kojem je osuđen samo Željko Petrović, bivši zamjenik predstojnika varaždinske Područne službe HZMO-a, iako ga tijekom suđenja nijedan svjedok, koji je dao mito za lažnu mirovinu, nije nikada vidio!

Više od 30 osumnjičenih u najnovijoj korupcijskoj aferi

Više od 30 osoba, među kojima i nekoliko liječnika na meti je najnovije antikorupcijske akcije, a osumnjičenima se na teret stavlja 'sređivanje' lažnih invalidskih mirovina, doznaje se od izvora bliskog policijsko-uskočkoj istrazi.

Većina osumnjičenih su građani koji su liječnicima članovima komisije za dodjelu invalidske mirovine, odnosno stručnog povjerenstva za reviziju i mišljenje o invalidninama davali i do pet tisuća eura za 'sređivanje' mirovine. Među uhićenima ima i nekoliko liječnika, a svi uhićenih, njih više od 30 bit će saslušani u sjedištu USKOK-a u Zagrebu, nakon čega će USKOK-ovi tužitelji odlučiti za koga će zatražiti jednomjesečni istražni zatvor.

Očekuje se da će saslušanje osumnjičenih završiti sutra kada bi se glavni akteri trebali pojaviti pred sucem istrage koji će odlučivati o njihovom zatvaranju. Neslužbeno se doznaje da će se istražni zatvor tražiti prije svega za liječnike, dok bi se njihovi 'klijenti', to jest građani koji su ih podmitili radi dobivanja mirovine mogli braniti sa slobode.

Mediji nagađaju da je u antikorupcijskoj akciji u Varaždinu i Zagrebu uhićeno osam liječnika, no potvrda toga u USKOK-u se nije mogla dobiti, kao ni ostale pojedinosti slučaja.

Neslužbeno se doznaje da se liječnike sumnjiči da su se udružili kako bi za novac dodjeljivali invalidske mirovine. Tereti ih se za primanje mita i zlouporabu položaja, a nagađa se da je sumnjivo 30-ak mirovina. Od jutra je na obavijesnom razgovoru liječnik Ivan Ostojić iz čijeg je ureda u varaždinskoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje policija odnijela dokumentaciju.