transparency international

Dok su eurozastupnici zabilježili više od 10 tisuća sastanaka s lobistima; hrvatski nisu ni - jedan

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2020 09:54
  • Objavljeno 06.10.2020 u 09:49
Europski parlament, ilustrativna fotografija

Europski parlament, ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Više od 10 tisuća sastanaka s lobistima zabilježili su zastupnici u Europskom parlamentu od srpnja ove godine na stranici Transparency Internationala. Od toga, ni jedan jedini nije s eurozastupnicima iz Hrvatske, piše u utorak Večernji list

Najviše lobista primili su Šveđani, Finci i Nizozemci, dok je uz Hrvatsku jedina država s nula sastanaka Cipar. Bilježe li naši europarlamentarci sastanke ili ih jednostavno - nema, navodi dnevnik.

"U ovom se zastupničkom mandatu zastupnik Picula nije susretao s predstavnicima lobističkih skupina" - kažu iz ureda zastupnika Tonina Picule (SDP, S&D). Zastupnik Picula o sastancima s veleposlanicima, predstavnicima drugih zemalja, nevladinih udruga i medija redovito javnost obavještava putem svoje internetskih stranice, na društvenim mrežama i objavama za medije ako je riječ o susretima za koje se procjenjuje da su od šireg interesa javnosti, dodaju.

Picula prima izvješća hrvatskih interesnih udruženja poput Hrvatske gospodarske komore i drugih sličnih udruženja, gdje oni izvještavaju o svojim stavovima kad to smatraju shodnim i podržava postojanje registra i praksu objave izvješća o susretima s lobističkim udruženjima i o njima će obavještavati ako se takvi sastanci održe.

Željana Zovko (HDZ, EPP) napominje kako su samo izvjestitelji, izvjestitelji iz sjene i predsjednici odbora dužni objaviti svoje održane sastanke koji spadaju u opseg Registra transparentnosti.

"Interesne mi se skupine nisu obratile za zatvorena izvješća za koja sam bila odgovorna, a za izvješća na kojima trenutačno radim sastanke ću pravodobno prijaviti prije zatvaranja samih izvješća" ističe eurozastupnica.

Transparentnost je tema o kojoj se godinama ozbiljno razgovara na razini EU, uz neprestane kritike da je Bruxelles u ne do kraja definiranoj zoni kad je riječ o djelovanju interesnih skupina i njihovoj vezi s onima koji donose odluke.

Otkad je Transparency international pokrenuo interaktivni portal Integrity Watch, koji bi trebao javnima učiniti sve sastanke, između ostalih i zastupnika u Europskom parlamentu, primijećeno je otvaranje, no ono nije jednako diljem Europe, kao ni diljem političkih skupina, donosi Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!