na dobrovoljnoj bazi

Na dnu ljestvice; hrvatski eurozastupnici nisu prijavili nijedan sastanak s lobistima

01.07.2020 u 08:34

Bionic
Reading

Više od polovice europarlamentaraca ne prijavljuje sastanke s lobistima, pokazala je analiza Transparency Internationala (TI), a na dnu te ljestvice nalaze se Hrvatska i Cipar čiji nijedan zastupnik nije prijavio takve sastanke u zadnjih godinu dana

Prijavljivanje sastanaka s lobistima nije obavezno već se odvija na dobrovoljnoj bazi, ali je šteta, kaže TI, da "malo zastupnika Europskog parlamenta koristi mogućnost učiniti politiku transparentnijom".

Samo otprilike jedan od tri zastupnika objavljuje na web stranici EP-a svoje sastanke s lobistima.

Po organizaciji Transparency International, 259 zastupnika Europskog parlamenta prijavilo je ukupno 8310 sastanaka s lobistima na web stranici Europskog parlamenta od srpnja 2019. što je oko 37 posto od sadašnjih 705 eurozastupnika.

Nešto više od polovice njemačkih zastupnika ili 53,1 posto, učinilo je svoje sastanke s lobistima javnima, a gotovo svi njemački europarlamentarci iz zastupničkog kluba Zelenih, odnosno njih 96 posto prijavilo je svoje sastanke.

Na dnu popisa su zastupnici iz Hrvatske i Cipra, koji nisu prijavili nijedan sastanak, kaže TI, dok su na vrhu političari iz Švedske čijih je 90,5 posto zastupnika prijavilo svoje kontakte s lobistima, potom Luksemburg (83,3) i Finska (71,4).