LIBANON PRED PROMJENAMA

Dok se jedni bore za gay brakove, drugima nisu dopušteni ni civilni

23.01.2013 u 09:32

Bionic
Reading

Dok se na Zapadu bore za gay brakove, na Istoku traje borba za legalizaciju civilnih brakova. Naime, libanonsko Ministarstvo pravosuđa odbacilo je zahtjev građana za priznanjem civilnih brakova, jer 'ne postoji zakon koji ga regulira', ali sve upućuje na to da bi se u ovoj bliskoistočnoj zemlji ubrzo mogla dogoditi značajna promjena, piše Al Arabiya

'Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je zahtjev za civilne brakove savjetodavnom povjerenstvu Ministarstva pravosuđa koje je proučilo zahtjev i nije ga odobrilo zbog nepostojanja zakona koji regulira građanski brak', rekao je libanonski ministar unutarnjih poslova Marwan Charbel, prenosi Al Arabiya.

Ni Izrael ne dopušta civilni brak

U Izraelu je dopušteno samo ortodoksno židovsko vjenčanje što znači da se svi, bez obzira na vjeru, bili agnostici ili ateisti, moraju pojaviti pred rabinom ili se vjenčati u inozemstvu.

'Bilo kakav sličan zahtjev neće biti odobren', dodao je ministar pozivajući na uvođenje novog zakona kojim bi se regulirala ova institucija.

'Mora postojati zakon koji će regulirati osobni status, brak i razvod, kao i nasljedstvo i druga slična pitanja', dodao je Charbel.

Ministar pravosuđa Shakib Qortbawi rekao je kako nije znao da je savjetodavno povjerenstvo odbacilo zahtjev za civilnim brakom.

'Načelno podržavam opciju civilnog braka', rekao je Qortbawi.

'Ako nema zakona koji se odnose na civilni brak, ja podržavam izglasavanje takvog zakona što je prije moguće', dodao je Qortbawi.


U međuvremenu i libanonski predsjednik Michel Sleiman u nedjelju je izrazio podršku zakonu kojim bi se dopustio civilni brak, institucija koja je trenutačno nezakonita u Libanonu, rekavši da će pomoći izgraditi jedinstvo u ovoj multireligijskoj bliskoistočnoj zemlji.

'To je vrlo važan korak u iskorjenjivanju sektaštva i krutog nacionalnog jedinstva', napisao je Sleiman na arapskom i engleskom jeziku na svojoj stranici na Facebooku. Nakon samo četiri sata od objave statusa, Sleiman je zaradio više od 1.700 'lajkova' i niz komentara, većinom u korist zakona.

Unatoč višegodišnjoj kampanji građanskih skupina, civilni brakovi još nemaju pravnu osnovu u Libanonu, maloj zemlji od oko četiri milijuna ljudi koji pripadaju različitim vjerskim zajednicama, uglavnom kršćanskim i muslimanskim.