GLAS NARODA

Dok Milanoviću raste popularnost, Sanaderu pada

04.03.2009 u 12:21

Bionic
Reading

U ovomjesečnom istraživanju provedenom 2. i 3. ožujka potvrđen je nastavak trenda dvostranačja u našoj zemlji, uz važnu napomenu: povećana je prednost SDP-a u odnosu na sada vladajući HDZ, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO-Demoskop agencije Promocija plus

SDP je i šesti mjesec zaredom na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka, i to sa 29,5 posto izbora (prije mjesec dana 28,3 posto). HDZ kao druga vodeća stranka u zemlji u ovomjesečnom istraživanju bilježi daljnji pad potpore u odnosu na prošli mjesec za dva postotna boda (sa 25 posto na 23 posto).

Tako gospodarska kriza, način njezina rješavanja, ali i vanjskopolitički odnosi, pri čemu se prvenstveno misli na pretpristupne pregovore o ulasku u EU (slovenska blokada i nova blokada zbog topničkih dnevnika), znatno utječu na smanjenje potpore glavnoj stranci vladajuće koalicije, ali i povećava udio neodlučnih birača i apstinenata.

Na trećem se mjestu nalazi HNS koji bilježi izbor u 5,3 posto slučajeva. HSS zadržava četvrto mjesto i ovaj mjesec s rezultatom oko izbornog praga (pet posto). HSP popeo se na peto mjesto (3,4 posto), a HSU bilježi pad u odnosu na prošli mjesec (3,1 posto) i zauzima šesto mjesto. Od parlamentarnih stranaka dvije stranke bilježe rezultat iznad jedan posto (HSLS s 1,4 posto i IDS s 1,3 posto). HDSSB, kao posljednja parlamentarna stranka, bilježi ujedno i najslabiji rezultat koji ovaj mjesec iznosi 0,8 posto
Iz mjeseca u mjesec raste broj neodlučnih birača koji je u veljači dosegao 25 posto.

Stjepan Mesić, predsjednik RH i ovoga mjeseca je sa 24 posto podrške na vrhu ljestvice pozitivnih političara (u odnosu na prošlomjesečnih 21,1 posto) i njegova popularnost raste (u posljednjih četiri mjeseca porast od osam postotnih bodova). Čelnik SDP-a, Zoran Milanović na drugom je mjestu sa 15,3 posto u odnosu na 14 posto iz veljače. Četvrti mjesec zaredom ispred je svog glavnog političkog rivala Ive Sanadera koji bilježi 10,4 posto podrške (prošli mjesec 11,7 posto).

Slijede Ljubo Jurčić sa 4,2 posto i Ivan Čehok sa 4,1 posto izbora. Radimir Čačić popeo se na šesto mjesto ljestvice popularnih političara ovaj mjesec. Milan Bandić zabilježio je 2,2 posto podrške. Damir Kajin u ovom mjesecu pada na osmo mjesto sa 3,6 posto na 2,1 posto podrške. Na devetom mjestu Ivo Josipović bilježi porast popularnosti za postotni bod. Među prvih deset, ostaje samo jedna žena, Vesna Pusić sa 1,6 posto izbora. Đurđa Adlešič bilježi drastičan pad popularnosti, koja joj se od 4,4 posto u rujnu istopila na 1,4 posto u ožujku.

Paralelno s padom na listi pozitivaca, premijer Sanader čvrsto drži prvo mjesto na ljestvici negativaca. Tako ovaj mjesec čak 34,3 posto građana smatra da je Sanader političar u zemlji. U veljači je premijera negativno doživljavalo 31,3 posto ispitanika. Njegova političkog konkurenta Zorana Milanovića negativno doživljava 9,1 posto ispitanika, što je za 1,7 posto manje nego u veljači. Svi su političari negativni za 8,8 posto ispitanika. Na ljestvici negativaca slijedi Vladimir Šeks sa sedam posto, zatim Andrija Hebrang sa 5,2 posto. Budući da ga je u veljači negativno doživljavalo 3,7 posto građana, pretpostavlja se da je skokovitom porastu nepopularnosti pridonijela njegova negativna izjava o potpomognutoj oplodnji.

Među prvih deset negativno doživljenih političara još su i Anto Đapić (4,6 posto), Radimir Čačić (3,4 posto), Stjepan Mesić (2,0 posto), Ivić Pašalić i Luka Bebić sa po 1,6 posto.

Redovito istraživanje društvenih i političkih preferencija provedeno je na području cijele Hrvatske na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika.