SVIJET U SEDAM DANA

Dok je Putin zvijezda rodilišta u Damasku, Trump ne prestaje častiti sjevernokorejskog 'bolesnog štenca'

03.12.2017 u 09:14

Bionic
Reading

Predsjednika Tadžikistana Emomalija Rahmona proglašavaju 'sjenom samog Boga'. Igra li 'bolesni štenac', kako Trump časti Kim Jong-una, dobitničku igru pokera? U Siriji sinovima daju ime Vladimir Putin, a djevojčicama Elena, prema glasnogovornici glavne ruske vojne baze u Damasku. U sibirskom gradiću Ojmjakonu djeca idu na nastavu unatoč 50 stupnjeva ispod ništice, a u Wisconsinu djeca mlađa od godinu dana dobivaju dozvole za lov. O zanimljivostima u svijetu proteklog tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

On je 'izlazeće sunce sreće Tadžika', za neke 'sjena samog Boga'. On je 'kralj kraljeva našeg vremena, koji je narodu donio mir i spokoj'. To su tek neki raspjevani epiteti kojima državni pjesnici i mislioci časte 'utemeljitelja mira i nacionalnog jedinstva, čelnika naroda, predsjednika Republike Tadžikistan, njegovu ekscelenciju Emomalija Rahmona', kako glasi službena titula predsjednika najsiromašnije od 15 bivših republika raspadnutog SSSR-a stisnute između Afganistana, Kine, Uzbekistana i Kirgistana.

Budući da se ovih dana slavi 25 godina otkako je na vlasti, državni mediji podgrijavaju Rahmonov kult ličnosti songovima, stihovima, javnim čitanjima njegovih misli i djela te svečanim akademijama uz obvezne ovacije vođi nacije. Novinska agencija Asia-Plus izvještava kako pjesmu 'Ti si dostojan' autora Ramazona Rahimzoda, inače ministra unutarnjih poslova, s YouTubea mahnito preuzimaju proramonovski sajtovi. Gradić Hisor je podigao spomenik njegovim knjigama, a natječući se tko će se više umiliti 'izlazećem suncu', jedan je grad lokalne novine preimenovao u Blagoslov vođe.

Da skratimo: ustavnim promjenama Rahmon je sebi osigurao doživotnu vlast i prijenos vlasti na sina Rustama Emomalija. Politički je preživio petogodišnji građanski rat (1992.-1997.), u kojem je ubijeno 100.000 ljudi. Prezimenu je oduzeo -ov, pa više nije Rahmonov, preporučivši to svim građanima kako bi se ogradili od Rusa. Nadglednik nekadašnjeg velikog kolektiva za uzgoj pamuka u doba Sovjetskog Saveza, Rahmon je brzo prebacio biznis iz narodnih u obiteljske ruke, usput i najveću banku u zemlji. Dok se vođa bogati, Tadžikistanci sve više emigriraju u potrazi za kruhom. Što zbog rata, što zbog odlaska muškaraca u pečalbu, u islamiziranoj zemlji sve je više viška žena, a problem se rješava službenom i prešutnom poligamijom. Eto kojim sve putovima može krenuti demokracija.

U Tadžikistanu ga ne vole, ali zato ga vole u Siriji. Vole ga toliko da su novorođene sinove počeli nazivati Vladimir Putin, piše prošlog tjedna Coda Story, web platforma s timom novinara koji pokušavaju objasniti događaje i krizne procese u svijetu. Zahvalnost zbog ruske intervencije počinje se osjećati na svakom koraku, od suvenirnica punih šalica i magneta sa zajedničkim portretima ruskog i sirijskog predsjednika do trgovaca u Damasku koji počinju učiti ruski.

'Kremlj miriši vojnu pobjedu, ali medijska bi se kampanja mogla pretvoriti u još veći trijumf', piše Code Story o medijskoj ofenzivi putem RT-a, 24-satnih vijesti na engleskom, te novinske agencije Sputnik. 'Ako želiš znati što se događa u Siriji, moraš gledati RT', citiraju jednog građanina Damaska. Uz Vladimire Putine za dječake, među djevojčicama sve su popularnije Elene, prema glasnogovornici ruske glavne vojne baze u Siriji. Na svom Facebooku dotična glasnogovornica redovito objavljuje snimke sirijskih obitelji s novorođenim bebama nazvanima Elena. 

  • +44
Vladimir Putin Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sirijskoj djeci nije lako, ali od prošlog tjedna nije lako ni djeci u Sibiru kada se u mjestu Ojmjakon u Jakutskoj Rusiji termometar spustio 50 stupnjeva Celzijusa ispod ništice, a moraju u školu. To i nije neka novost u najhladnijem mjestu na Zemlji, gdje se škole za djecu od prvog do petog razreda zatvaraju na temperaturi od minus 52 stupnja. U gradu Jakutsku, tridesetak kilometara južnije od Ojmjakona, učenici ipak ostaju kod kuće ako se temperatura spusti ispod 'podnošljivih' minus 45. Inače, u Ojmjakonu vole svake zimske sezone na društvenim mrežama pustiti snimku vruće vode koja se na minus 40 zamrzava u trenu.

Nakon uspješno ispaljene nove vrste interkontinentalne balističke rakete Hwasong-15, koja s nuklearnom glavom može doseći svaki kutak Sjedinjenih Država, odnosi na relaciji SAD-Sjeverna Koreja spustili su se 50 stupnjeva ispod ništice. Trump je Kim Jong-una nazvao 'bolesnim štencem' i tvitao o hitnom razgovoru s kineskim šefom Xi Jingpingom, obećavši postrožiti već stroge sankcije (državni tajnik Rex Tillerson traži dozvolu za zaustavljanje i pretraživanje sjevernokorejskih plovila na otvorenom moru), dok je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sjeo za telefon s japanskim ministrom Shinzom Abeom ne bi li dokučili kako obuzdati susjedove nuklearne ambicije. 'Nove će sankcije samo povećati odlučnost Sjeverne Koreje da nastavi s testiranjima, čime nas žele prisiliti na prihvaćanje činjenice da imaju nuklearni program. To je igra pokera koja Sjevernu Koreju čini dobitnikom', komentira bivši američki diplomat Mintaro Oba.

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je 28. studenog izvješće o tome da je svaki deseti lijek dostupan u zemljama u razvoju ili substandardan ili potpuno krivotvoren, nađen čak među generičkim i patentiranim lijekovima, te da je Afrika sramotno odlagalište za 42 posto krivotvorina. Riječ je uglavnom o krivotvorenim antibioticima i lijekovima protiv malarije, pa Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu procjenjuje da zbog toga samo u subsaharskoj Africi godišnje umre 116.000 osoba. Državu i pacijente to stoji 38,5 milijuna dolara te pacijenti tako financiraju vlastitu smrt!

Globalizacija je olakšala prevaru jer se lijek proizvodi u jednoj, pakira u drugoj, distribuira u trećoj zemlji, a zbog offshore bankarstva i front kompanija teže je pratiti izvor lažnjaka, zaključuje WHO.

P.S. Ohrabrujuća vijest iz Wisconsina za ljubitelje oružja: nakon što je guverner te američke savezne države Scott Walker 13. studenog potpisao prijedlog zakona o ukidanju minimalne starosne dobi za izdavanje lovnih dozvola u pratnji mentora (do sada je osoba morala imati najmanje 10 godina), Državni odjel za prirodne resurse izdao je u samo dva tjedna 1.814 mentorskih licenci djeci mlađoj od devet godina, od kojih je 52 mlađe od pet, a 10 mlađe od godinu dana. Sada već i bebe mogu biti lovci na jelene.