GUŠENJE KRITIČARA

Dodikova većina u parlamentu Republike Srpske izglasala kriminalizaciju klevete

20.07.2023 u 16:03

Bionic
Reading

Vladajuća većina u parlamentu Republike Srpske, koju kontrolira Mlorad Dodik, u četvrtak je izglasala zakonske odredbe kojima se uvodi kriminalizacija klevete u tom entitetu, ignorirajući tako brojne osude i upozorenja da se time ograničava sloboda govora i pokušava utjecati na rad neovisnih medija

Kriminalizacija klevete u RS je ukinuta prije dva desetljeća, a sada se ponovo uvodi na Dodikov poticaj uz obrazloženje kako se time želi spriječiti širenje neistinitih informacija u javnosti i medijima.

Novinarska zajednica, nevladine organizacije, OESS, SAD i Europska unija oštro su kritizirali planove za kriminalizaciju klevete, no vlada RS, koja je formalni predlagatelj zakonskih odredbi, pristala je samo da uvreda ne bude tretirana kao kazneno djelo te na smanjenje ranije predviđene drakonske novčane kazne.

No kleveta i dalje podrazumijeva mogućnost kaznenog progona i dugotrajnih suđenja a upravo to će, kako su upozorili iz novinarskih organizacija, biti glavno oružje kojim će vlast pokušati ugušiti svaku kritiku na svoj račun.

Kriminalizacija klevete bila je tema rasprave i na sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH održane u srijedu u Bruxellesu.

EU je izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog zakonodavnih inicijativa za kriminalizaciju klevete koje ciljaju civilno društvo u entitetu Republika Srpska". Stajalište je EU kako je usvajanje ovakvih zakonskih rješenja korak unatrag na europskom putu BiH.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović u četvrtak je za banjolučke "Nezavisne novine" kazala kako će ova zakonska rješenja nedvojbeno pogoršati ionako nepovoljan ambijent za rad medija u RS-u.

"Zakoni koji kriminaliziraju klevetu mogu imati dalekosežne negativne efekte na ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, i predstavljaju prijetnju kritičkom nezavisnom novinarstvu i otežavaju nadzor i kontrolu onih koji su na vlasti", kazala je Mijatović.

Iz oporbe su poručili kako se neće dati zastrašiti prijetnjama kaznenim progonom.