NAPETOST U BIH

Dodik uzvratio Inzku: On je simpatizer nacista i klaun!

10.01.2017 u 19:35

Bionic
Reading

Političari iz Republike Srpske u utorak su se obrušili uvredama na visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka zbog njegove ocjene kako je slavljenje protuustavnog dana RS-a 9. siječnja nalik na obilježavanje osnutka NDH, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je austrijskog diplomata nazvao klaunom te rekao da je simpatizer nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu

Novinskoj agenciji RS-a SRNA Dodik je kazao kako je ovom usporedbom Inzko zapravo pokazao da 'pripada onima koji su u vrijeme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu' i time potaknuo sumnju 'kako on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini'.

'Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani povijesti mu je bila obitelj u Drugom svjetskom ratu', kazao je Dodik koji je zaključio kako je Inzko 'izigravajući klauna od međunarodne zajednice u BiH pravi cirkus'.

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), koje su oporba Dodikovoj vlasti u RS-u, reagirali su na sličan način. Iz SDS-a su poručili kako je Inzkova usporedba 'neprihvatljiva i bezobrazna', a iz PDP-a su se oglasili traženjem isprike zbog te usporedbe.

'Tražimo da se pod hitno ispriča građanima RS-a. Nikada nećemo dopustiti da o RS-u tako govori i uspoređuje je sa zločinačkom NDH', kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

459552,459543,459435,459363