SVE ZBOG KOMARICE

Dodik optužio Karamarka da vodi proustašku politiku

23.05.2016 u 10:56

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon verbalnog napada na banjolučkog biskupa Franju Komaricu okomio se i na prvog potpredsjendika hrvatske vlade Tomislava Karamarka kojega je optužio da promovira proustašku politiku pri tom ga dovodeći u vezu i sa zločinima iz Drugog svjetskog rata.

Komentirajući potporu što ju je Karamarko dao biskupu Komarici zbog njegova zalaganja za prihvaćanje istine o stradanju Hrvata na teritoriju današnje RS tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, Dodik je banjolučkim 'Nezavisnim novinama' u ponedjeljak kazao kako nije bio nikakve potrebe da se banjolučki biskup i prvi potpredsjednik hrvatske vlade uopće bave takvim temama jer su 'Srbi i Hrvati riješili svoje međusobne odnose'.

'Srbi imaju RS i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da riješimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko i Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način. Teška pitanja iz prošlosti treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a odnose trebamo nastaviti razvijati na najbolji način', izjavio je Milorad Dodik sugerirajući time kako RS pa ni BiH nisu nešto što pripada i Hrvatima iako čak i ustav RS jasno govori o tom entitetu kao multietničkoj tvorbi u kojoj su tri konstitutivna naroda ravnopravna.

Tomislav Karamarko je prošlog tjedna dao jasnu potporu biskupu Komarici nakon javnog linča kojemu su ga izložili političari i stranke u RS-u zbog njegova podsjećanja na progone više od 150 tisuća Hrvata s područja današnje RS.

'Neka gospodin Dodik kaže koliko se Hrvata vratilo u srpski dio kojem je on predsjednik, koliko se Bošnjaka tamo vratilo, kako je uopće nastala ta kreacija. Daytonski sporazum je zaustavio borbene aktivnosti, ali nije riješio probleme u BiH', napisao je Karamarko na svom Facebook profilu iskazujući potporu biskupu Komarici.

Dodik mu je uzvratio konstatacijom kako je Karamarko zapravo time pokušao skrenuti pozorost 's obiteljskih problema koje ima u Hrvatskoj' a uz to je sasuo pogrde na račun prvog potpredsjednika hrvatske vlade kojega je povezao sa zločinima ustaša nad Srbima.

'Ako me pita (Karamarko) na čemu je nastala RS, onda ću mu reći da je nastala u želji srpskog naroda da se obrani od ideologije ustaštva koja je 500 tisuća Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. RS je nastala na uvjerenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rješava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz povijest uvijek bili suprotstavljeni', rekao je Dodik.

Za razliku od onoga što je izrekao o biskupu Komarici i Karamarku, Dodik se pohvalno izrazio o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Ustvrdio je kako se tijekom njezina za sada jedinog posjeta Banja Luci 'pokrenuo ozbiljan dijalog' s ciljem da se teška pitanja iz prošlosti ostave institucijama a da se grade dobri odnosi.

'Treba njegovati dobre odnose sa svima, ne samo s Hrvatima nego i s Bošnjacima. Ali moram kazati da se, čim netko u Srbiji progovori o stanju u BiH, nakostriješi sva javnost u Sarajevu. Sada svi šute, čak podržavaju Karamarka', potužio se Dodik jer je ostao usamljen u napadima na prvog potpredsjednika hrvatske vlade.

Karamarko je jedini istaknutiji političar kako u Hrvatskoj tako i u BiH koji se do sada javno očitovao pružajući potporu biskupu Komarici.

Dužnosnici iz reda HDZ BiH i dalje uporno šute čak i nakon što ih je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi objavljenoj u nedjelju neizravno optužio da su zaboravili Hrvate na teritoriju RS jer ni na koji način nisu postavili pitanje njihova opstanka u tom entitetu.

Članovi HDZ BiH su i potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković kao i ministar za izbjeglice u vladi RS Davor Čordaš no oni se punih sedam dana nisu oglasili niti jednom rječju o napadima i pritiscima na biskupa Komaricu.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pak njeguje izrazito dobre odnose s Dodikom kojega naziva svojim prijateljem. 'Čović je moj politički partner i suradnik dugi niz godina. Naše partnerstvo je čvrsto, bez negativnih iskustava', opisao je Dodik odnos s Čovićem u jednom intervjuu. Naknadno je pojašnjavao kako je njegov pakt s Čovićem u srpskom interesu jer je na taj način 'zaustavio pritiske' na RS iz Hrvatske.