kad preuzme dužnost

Komšić opet oštro: Dok se ne riješi pitanje granice s Hrvatskom, nema pregovora o drugim problemima

19.07.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je u petak kako će nakon preuzimanja dužnosti predsjedatelja državnog vrha 20. srpnja ustrajati na rješavanju granice na moru s Hrvatskom te da bez dogovora o tome neće biti pregovora o rješavanju bilo kojeg drugog otvorenog pitanja u odnosima između dvije zemlje

Komšić u priopćenju kaže da će na tome raditi sukladno ustavu BiH koji kaže da će BiH poduzeti "sve mjere koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta".

"U tom stavku ustava jasno je rečeno da u tom pogledu entiteti nemaju nikakve ovlasti u pitanjima suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnost i međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH", ističe Komšić.

"Subjekt međunarodnog prava je BiH, jer kao država ima svoju zastavu pred sjedištem UN-a i samo ona može potpisivati međunarodne sporazuma gdje se stvara pravni osnov i za rješavanje otvorenog pitanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom, a nakon toga i slobodnog ili neometanog pristupa otvorenom moru, na jasno utvrđenom morskom koridoru", dodao je.

Komentirajući odluku Narodne skupštine Republike Srpske da podupre veto srpskog člana kolektivnog predsjedništva Milorada Dodika na odluku kojom se od Hrvatske planiralo tražiti obustavu gradnje Pelješkog mosta do rješavanja graničnog pitanja, Komšić je konstatirao kako je sjednica parlamenta RS-a održana u četvrtak "bila vješto iskorištena i opterećena brojnim manipulacijama i netočnostima kao što je ta da se planira pokretanje spora radi Pelješkog mosta".

Komšić navodi da je samim čitanjem osporenih zaključaka državnog predsjedništva vidljivo da njegova zemlja želi ostvariti svoja prava u pogledu zaštite vlastitog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u konkretnom slučaju u odnosu na granicu na moru koja nije definirana.

"Na rješavanju tog pitanja inzistirat ću u svojstvu predsjedatelja predsjedništva tako što nećemo druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom ne riješimo. Naravno pod rješavanjem smatram pokretanje razgovora s vlastima Republike Hrvatske a ako to netko neće, onda će BiH zašititi svoja prava pred nekom od međunarodnih institucija", najavio je Komšić.