SLUČAJ PELJEŠKOG MOSTA

Izetbegović: Dodikov veto je besmislica, uvijek u Predsjedništvu BiH imamo nekoga tko štiti interese susjednih zemalja

19.07.2019 u 19:09

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović opisao je u petak kao 'besmislicu' veto Republike Srpske na odluku kojom su dva člana trojnog predsjedništva željeli osporiti gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granice s Hrvatskom na moru.

'Pristup otvorenome moru nikako ne može biti protiv nečijeg interesa, ni entiteta niti bilo kojega građanina. To je besmislica', kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu komentirajući odluku parlamenta Republike Srpske koja je u četvrtak poduprla Dodikov veto na odluku za koju su ranije ovog tjedna glasovali hrvatski i bošnjački članovi predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Izetbegović je potvrdio kako je to pitanje bilo i na dnevnom redu sjednice predsjedništva SDA održane u petak u Sarajevu. Vrh najveće bošnjačke stranke u BiH zaključio je kako stajalište parlamenta RS 'dodatno usložnjava odnose u BiH'.

'Uvijek imamo nekoga u Predsjedništvu BiH koji štiti interese susjednih zemalja', kazao je Izetbegović.

U ovom slučaju ponovno je riječ o situaciji u kojoj jedan entitet preuzima ingerencije države, rekao je dodajući da je upravo to razlog iz kojeg BiH ni do danas nema formiranu novu vlast iako je od posljednjih izbora proteklo više od osam mjeseci.

Objasnio je kako pri tom misli na činjenicu da RS koja u slučaju Pelješkog mosta preuzima ovlasti odlučivati o međunarodnim odnosima iako one pripadaju državi, na jednak način opstruira napredak BiH prema članstvu u NATO-u.

Šefik Džaferović, koji je ujedno član najužeg vodstva SDA, kazao je ranije u petak da je vetom na odluku Predsjedništva BiH o Pelješkom mostu Narodna skupština RS povrijedila vitalni interes BiH kao države.

Takvo je ponašanje 'opasno', rekao je i dodao da se time sutra mogu ugroziti stvarni vitalni interesi RS.