KRIZA U BIH

Zaoštravanje sukoba: Blinken upozorio Dodika da krši Ustav BiH i potkopava Dayton

08.07.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u subotu je oštro upozorio lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da svojim postupcima ugrožava provedbu Daytonskog sporazuma

Blinken je na sadašnju krizu u BiH prouzročenu Dodikovim pokušajima da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH kao i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta reagirao objavom na Twitteru.

Objava je uslijedila nakon što je Dodik u petak kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona što ga je ranije usvojio entitetski parlament, a njime se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS pa tako i njihova provedba.

Schmidt je taj zakon poništio svojom odlukom od 1. srpnja baš kao i zakon kojim je parlament RS kanio zabraniti provedbu presuda Ustavnog suda BiH, a visoki je predstavnik istodobno uveo izmjene Kaznenog zakona Bih kojima je kaznenim djelom postalo neprovođenje njegovih odluka.

Dodik je to odlučio ignorirati i zaoštriti sukob s međunarodnom zajednicom, a sada je uz mogućnost kaznenog progona suočen i sa sve jačim osudama, prije svega SAD.

'Potpisivanjem zakona kojima se osporava autoritet visokog predstavnika Dodik krši Ustav BiH i potkopava Daytonski sporazum', napisao je Blinken. Dodao je kako SAD čvrsto podupire Ured visokog predstavnika (OHR) kao i suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

  • +4
Antony Blinken Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Dodik je u petak odbio sve kritike na svoj račun ponavljajući tvrdnje kako je jedini koji krši ustav BiH visoki predstavnik Schmidt jer nameće odluke i zakone.

Suglasan je kako je u BiH na djelu kriza ali tvrdi kako je ona isključivo političke naravi pa će i biti riješena političkim sredstvima odbacujući pri tom usporedbe sa stanjem kakvo je u BiH vladalo uoči posljednjeg rata, na što je ovog tjedna upozorio i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.

Tri stranke koje su dio bošnjačko-građanskog bloka u vlasti na razini BiH u petak su posebnom izjavom upozorile kako suradnja s ovakvim Dodikom više nije moguća, te su pozvali međunarodnu zajednicu da intervenira, a tužiteljstvo da poduzme korake sukladno zakonu.

Iz Tužiteljstva BiH za lokalne su medije potvrdili kako za sada 'prate stanje'. 'Oni kojima je glava ostala u devedesetim, ne zaslužuju da se bave politikom 2023. godine bilo da su u Federaciji BiH ili u nekom od veleposlanstava', izjavio je na sve to Dodik.