DESTABILIZIRAJJUĆI FAKTOR

Dodik ne odustaje od referenduma

21.01.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka, da će datum referenduma o sudbini RS u Bosni i Hercegovini (BiH) biti poznat krajem siječnja kad se u Banjoj Luci usvoji odgovarajući zakon te najavio referendumsko pitanje koje ne bi bilo usmjereno protiv Daytonskog sporazuma.

Pitanje na referendumu glasit će: "Podupirete li Daytonski sporazum i protivite se njegovu kršenju", precizirao je Dodik te objasnio da će se time eliminirati svaki mogući prigovor da je to antidaytonski čin.

Tvrdnje da priprema referendum za odcjepljenje RS Dodik je odbacio rekavši da mogući referendum o odcjepljenju RS od BiH trenutačno nije na dnevnom redu, da će se vidjeti kako se razvija situacija i da je, koliko je moguće da se referendum ne održi, toliko moguće i njegovo raspisivanje, prenosi beogradski list.

Na podsjećanje da je srbijanski predsjednik Boris Tadić ovih dana također rekao da je protiv referenduma u RS, Dodik je rekao kako se drugačije stajalište od Srbije nije ni moglo očekivati jer je ona jamac Daytonskog sporazuma.

"Uostalom, kako bi Srbija mogla kazati - ne može Kosovo iz Srbije, a može Srpska iz BiH", rekao je Dodik.

Osvrnuvši se na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi upotrijebio vojsku protiv RS ukoliko bi ona raspisala referendum o odcjepljenju, Dodik je kazao kako su izjave hrvatskog predsjednika uznemirujuće "jer predstavljaju konkretnu prijetnju čovjeka koji je političku karijeru počeo ratom i sada bi je ratom završio".

"Takve izjave, koje ponovo oživljavaju netrpeljivost, ne pridonose dobrosusjedskim odnosima i stabilizaciji u regiji, naročito što se čuju prvi put nakon Daytonskog sporazuma. On je definitivno čovjek rata, koji svoju mržnju prema Srbima ne može sakriti", dodao je.

Upitan vjeruje li da će odnos novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića prema RS biti drugačiji, Dodik je kazao kako ga raduju Josipovićeve izjave da podupire legalnost organizacije BiH na temelju Daytonskog sporazuma.

"To je daleko više nego što smo do sada čuli iz Hrvatske i to otvara mogućnost dijaloga svake vrste. Dobro je takođe što on, iako je autor tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, uveliko razmišlja o obostranom povlačenju tih tužbi", ocijenio je Dodik.

On je početkom siječnja u intervjuu beogradskom dnevniku "Večernje novosti" najavio pokretanje procedure o održavanju referenduma u RS o potpori Daytonskom sporazumu u prvoj polovici 2010. godine, kao i mogućnost održavanja referenduma o statusu RS.

Dodik je tada kazao kako je u proteklim mjesecima visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku poručeno da će, nastavi li nametati odluke i zakone na koje nema pravo, RS biti prisiljena organizirati referendum.