AFGANISTANAC U BRITANIJI

Dodijeljen prvi azil ateistu

14.01.2014 u 11:16

Bionic
Reading

Afganistanskom državljaninu odobren je azil u Velikoj Britaniji zbog vjerskih razloga - zato što je ateist. Čovjek je zbog rata u svojoj domovini pobjegao u Veliku Britaniju 2007, u dobi od 16 godina, te mu je dopušteno da ostane u Velikoj Britaniji do 2013, piše BBC

Odgajan je kao musliman, ali je za vrijeme svog boravka u Velikoj Britaniji postao ateist, rekao je njegov pravni tim.

Rečeno mu je da će se suočiti s progonom, a možda i smrtnom kaznom ako se vrati u Afganistan, gdje je na snazi šerijatsko pravo, prema kojem osoba koja okrene leđa svojoj vjeri može biti pošteđena smrtne kazne samo ako ostane diskretna po pitanju ateističkih uvjerenja. No budući da je svaki aspekt svakodnevnog života i kulture u Afganistanu prožet islamom, živjeti diskretno bilo bi gotovo nemoguće.

Njegov odvjetnički tim s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Kentu vjeruje da je to prvi put da je neka osoba dobila azil u Velikoj Britaniji na temelju ateizma.

Odvjetnici su podnijeli zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova na temelju Konvencije o izbjeglicama iz 1951. koja ima za cilj zaštititi ljude od progona zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja.

Ministarstvo unutarnjih poslova je poručilo: 'Velika Britanija ima ponosnu povijest pružanja azila onima kojima je to potrebno, a mi razmatramo svaki zahtjev pojedinačno, od slučaja do slučaja.'