MATURANTI NA RUBU ŽIVACA

Dodatno će se provjeravati svaki pojedini esej na A razini!

20.06.2015 u 19:05

Bionic
Reading

Ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi na B razini, koji je pisan u petak, potpuno je regularan, dok će se svaki pojedini esej pisan na A razini ispita dvostruko provjeravati jer je objava teme eseja u noći neposredno prije ispita dovela u sumnju regularnost tog dijela ispita, objavila je u subotu ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovane obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić na mrežnim stranicama NCVVO-a

Tijekom postupka vrednovanja provjerit će se sumnje je li objava mogućih tema eseja na A razini ispita mogla utjecati na rezultate tog dijela ispita 'pa će se svaki pojedini esej dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti', pojašnjava ravnateljica NCVVO-a.

Ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi sastojao se od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja.

Ispit je u svim školama i na svim ispitnim mjestima proveden bez ikakvih problema, podsjećaju u NCVVO-u, međutim, objava mogućih tema eseja u noći prije ispita i djelomično poklapanje jedne od četiri spekulirane teme sa stvarnom temom na A razini dovelo je u pitanje regularnost tog dijela ispita.

Zbog toga će se provesti analiza tog dijela ispita 's obzirom na odstupanje kvalitete tog dijela ispita od preostala dva dijela ispita i s obzirom na školske ocjene'.

Nakon te provjere ravnateljica NCVVO-a će donijeti odluku o tretmanu rezultata tog dijela ispita u ukupnoj ocjeni ispita iz engleskog jezika, a odluka će se objaviti nakon ocjenjivanja i analize, najavila je Jukić.

Naglašava da će se odluka donijeti temeljem članka 2. stavka 3. Pravilnika o polaganju državne mature, u kojemu stoji da se 'ispiti državne mature na standardizirani način provode u cijeloj državi u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima i kriterijima za sve učenike, odnosno pristupnike'.

Inače, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u petak je potvrdio informaciju da je jedna od tema eseja iz engleskog jezika koja se u noći s četvrtka na petak u 1,56 sati pojavila na jednom web portalu, jednaka temi koja je bila pripremljena kao inačica za provjeru znanja ispita iz engleskog jezika - A razine u provedbi državne mature.

Učenici su jučer ujutro pisali ispit državne mature iz engleskog jezika, koji se sastoji od tri dijela, a zbog 'curenja' teme eseja iz engleskog policija je pokrenula kriminalističku istragu.

Druga dva dijela testa iz engleskog jezika, kao ni B razina, u cjelini nisu ugroženi, naveli su jučer iz NCVVO-a.

Nacionalno vijeće učenika nezadovoljno provođenjem ovogodišnje mature

Predstavnici Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske u subotu su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se provodi ovogodišnja državna matura jer su zbog tri velike pogreške najviše oštećeni maturanti, a ionako stresno razdoblje postao im je još stresnije.

'Počevši od eseja iz hrvatskoga jezika, ne možemo ne izraziti negodovanje zbog situacije koja se dogodila. Kako je moguće da su učenici u Puli zaobišli višestruki sigurnosni sistem koji ima Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i uspjeli otuđiti primjerke ispita? Ovih dana, svjedoci smo mnogih teza poput one da su teme 'iscurile' slučajno. Nemoguće da se tri dana uzastopno greške događaju slučajno', ističu u priopćenju predstavnici Nacionalnog vijeća učenika RH.

U razgovoru s mnogim maturantima, koji su, kako tvrde, 'potreseni i na rubu su živaca', saznali su da zbog svega što se događalo zadnjih nekoliko dana, 'puno maturanata ne želi ponovno pisati esej iz engleskoga jezika', jer im je to bilo dosta stresno, a imaju i planove za rad preko ljeta kako bi mogli platiti studiranje.

U Nacionalnom vijeća učenika podržavaju maturante što ne žele ispaštati zbog tuđih propusta te ocjenjuju da se takvo provođenje mature treba poboljšati. U suprotnom, treba je, kažu, odložiti do trenutka dok se ponovno ne osigura transparentnost provođenja jer je, zbog nezakonitih radnji, sve samo ne jednaka za sve učenike.

Predstavnici učenika apelirali su na nadležne institucije za provođenje mature, kao i na one koji kažnjavaju takve prijestupe, da istragu provedu detaljno i oštro kazne one koji su prouzročili probleme učenicima i troškove cijeloj državi.