ODGOVOR MARIJI SLIŠKOVIĆ

Documenta podsjetila na vrijednih 11 godina rada

23.02.2016 u 21:00

Bionic
Reading

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću reagirao je u utorak na izjavu predsjednice udruge Žene u Domovinskom ratu Marije Slišković tijekom rasprave na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova po kojoj je ta udruga objavila 10 knjiga svjedočanstava iako joj je 'proračun za 11 godina 'težak' kao osmomjesečni proračun Documente'

U priopćenju Documenta podsjeća da na Odboru nisu sudjelovali njezini predstavnici te ističe da su prilično iznenađeni spomenutom reakcijom predsjednice udruge Žena u Domovinskom ratu s obzirom na to da se tijekom njihove suradnje u sklopu aktivnosti Ministarstva branitelja na izradi nacrta Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu Marija Slišković imala prilike upoznati s radom i programima te organizacije.

'Također, uspoređivanje rezultata dviju organizacija po navedenoj osnovi jest sadržajno i logički neodrživo i neprimjereno ako se u obzir uzme jednostavna činjenica da svaka organizacija ima svoju specifičnu i jedinstvenu dinamiku rada, programskog djelovanja, odnosa namicanja sredstava i postignutih rezultata, od kojih neki jesu i objavljene publikacije. Stoga ovaj argument vidimo kao neutemeljeni retorički trik s ciljem obezvrjeđivanja druge strane', ističe Documenta u priopćenju te navodi što je sve učinila u 11 godina rada.

Među ostalim, navodi da je prikupljeno 23.400 dokumenata, od čega 6.243 izjave svjedoka ili članova obitelji žrtava u sklopu dokumentiranja ljudskih gubitaka u Hrvatskoj od 1991. do 1995. 'Na osnovi prikupljenih i obrađenih dokumenata, uključujući izjave svjedoka, u bazi je evidentirano više od 15.000 žrtava, a našim je empirijskim istraživanjem i provjerom iz više različitih izvora nedvojbeno utvrđena smrt 6300 osoba', ističe Documenta.

Više od 500 videosvjedočenja prikupljeno je dosad s područja cijele Hrvatske u sklopu projekta Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas u suradnji sa sveučilištima 'Erasmus' i 'Twente' iz Nizozemske. Documenta ističe i da je 25 jedinstvenih i 14 jedinica serijskih publikacija izdano samostalno ili u suradnji s drugim izdavačima te navodi 298 dokumentiranih sudskih postupaka za ratne zločine, od čega je više od 150 izravno praćeno na sudovima. Dodaje da je spomenuta građa obuhvaćena periodičnim izvještajima (dvotjedni, kvartalni, godišnji), i to s prikazima i podatcima o pojedinačnim predmetima.