bolji životni standard umirovljenika

Dobrovoljna mirovinska štednja i uvođenje eura

02.12.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Što trebamo znati o uvođenju eura i dobrovoljnom mirovinskom fondu?

Uskoro nas očekuje uvođenje eura što zahtijeva pripreme i prilagodbu unutar mirovinskog sustava. Kako će uvođenje eura utjecati na obveznu i dobrovoljnu mirovinsku štednju i što je sve potrebno znati o mirovinskim fondovima prije 1. siječnja 2023., saznali smo u Raiffeisen mirovinskom društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Uvođenje eura prilika je da se podsjetimo osnovnih činjenica o hrvatskom mirovinskom sustavu i mogućnostima koje se otvaraju u vidu dobrovoljne mirovinske štednje.

Uloga dobrovoljne mirovinske štednje u Hrvatskom mirovinskom sustavu

Mirovinski sustav u Hrvatskoj sastoji se od tri mirovinska stupa. U prva dva mirovinska stupa koji su obvezni, poslodavac je dužan uplaćivati 20% bruto iznosa plaće svakog zaposlenika. Prvi mirovinski stup temelji se na načelu međugeneracijske solidarnosti što znači da se u njega uplaćuje 15% bruto iznosa vaše plaće za mirovine sadašnjih umirovljenika. U drugi mirovinski stup uplaćuje se 5% bruto plaće zaposlenika za njegovu buduću mirovinu. Tim sredstvima upravljaju mirovinska društva koja, prateći zakonske regulative i propise, ulažu uplaćena sredstva s ciljem povećavanja vrijednosti imovine svakog pojedinca.

S druge strane, treći mirovinski stup je dobrovoljna mirovinska štednja u koju svaki pojedinac ima mogućnost ulagati onoliko koliko želi i kada to želi. Štednjom u III. mirovinskom stupu ostvaruje se i pravo na državne poticaje u iznosu od 15% uplaćenog iznosa u jednoj godini, do maksimalno 750 kuna. Da bi se ostvario maksimalni državni poticaj potrebno je unutar jedne godine uplatiti 5000 kuna u III. mirovinski stup i to u ritmu koji vam najbolje odgovara. Također, otvorene su i mogućnosti za poslodavce da uplaćuju za vlastite zaposlenike s tim da je iznos do 500 kuna mjesečno, ili 6000 kuna godišnje, neoporezivi izdatak poslodavca. Dakle, treći mirovinski stup je zapravo mogućnost nadogradnje mirovine iz prva dva stupa koji omogućuje bezbrižniju mirovinu i bolji životni standard umirovljenika.

Što sve treba znati o uvođenju eura u kontekstu mirovinske štednje?

Uvođenje eura neće utjecati na vrijednost osobne mirovinske štednje, a ukupna kapitalizirana mirovinska štednja koju svi članovi imaju na osobnim računima već se od 5. rujna iskazuje u kunama i eurima na svim potvrdama i izvješćima kako bi se olakšala prilagodba prelaska na novu valutu. Dvojno iskazivanje nastavlja se zaključno s 31.12.2022. godine.

U Raiffeisen mirovinskom društvu, koje upravlja fondovima iz II. i III. stupa, objašnjavaju kako njihovi članovi i korisnici mirovina ne moraju dostavljati nikakve dodatne podatke niti će imati dodatne troškove vezane za uvođenje eura. Dakle, preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti provodi se bez naknade. Propisana su i stroga pravila preračunavanja i zaokruživanja te je određeno da se imovina članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova zaokružuje na četiri decimalna mjesta. Osobna štednja u mirovinskom fondu i mirovine iz II. i III. mirovinskog stupa preračunavaju se primjenom fiksnog tečaja konverzije koje je odredilo Vijeće Europske unije, a potvrdila hrvatska Vlada i Hrvatska narodna banka. Raiffeisen mirovinsko društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima pristupilo je Etičkom kodeksu kojim se obvezuju na transparentno poslovanje i ispravno preračunavanje kuna u eure. Uvođenje eura neće utjecati na novčanu vrijednost imovine koju članovi imaju u trenutku uvođenja eura na osobnim računima, dakle stanje na osobnom računu u mirovinskom fondu i iznos mirovina iz II. i III. stupa ostaju isti.