REAKCIJE NA POTEZ HZZO-A

Dobro da Ostojić nije čitao brošuru o samoliječenju

08.08.2014 u 14:25

Bionic
Reading

Sada kada građani imaju brošuru za samoliječenje HZZO-a, mogu bez odlaska liječniku sami liječiti razne gljivične infekcije, zatvor, kupiti lijek za razrjeđivanje krvi ili otečenih zglobova… Građanima se usto savjetuje da ne trebaju ići na Hitnu zbog najmanje temperature. Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje komentira kako bi i ministar Ranko Ostojić bolje prošao da je pomoć liječnika potražio dok je imao samo temperaturu, dok Đula Rušinović Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, smatra kako je brošura na tragu prakse prema kojoj je važno prodati čim više lijekova uz što manje korištenje liječnika

'Radi se o uvriježenoj praksi tržišno orijentiranih zemalja u kojima je važno prodati što više lijekova uz što manje korištenje liječnika, a čije su usluge slabo dostupne velikom broju građana u takvim zemljama iz razloga što se rad liječnika vrlo visoko vrednuje i dobro plaća. Razloge za takvu praksu u zemlji koja i nadalje loše plaća svoje zdravstvene djelatnike ne bih mogla odvojiti od političkog trenda razvijanja sustava zdravstva u smjeru da građanima dostupnost zdravstvenih usluga iz dana u dan postaju sve nedostupnije, a zapravo ih čine dostupnijima za sve one koji imaju barem malo veća primanja u svojim zemljama, a u našoj bi im zdravstvena usluga i po privatnim cjenicima bila jeftinija nego kod kuće', smatra Rušinović Sunara.

Smatra da izdavanje brošure o tome kako si pomoći i bez liječnika još više ubrzava taj proces. Povezuje to s odlaskom liječnika u inozemstvo i sve dužim listama čekanja, jer je liječnika u Hrvatskoj jednostavno premalo.


'Desetljećima se zdravstvene djelatnike gotovo istjeruje u inozemstvo, a potom se njihova radna mjesta ukidaju pod krinkom da nema dovoljno zdravstvenih djelatnika te je na taj način 'proizvedena' ušteda u zdravstvu. Istovremeno, građanima je sve manje dostupna zdravstvena usluga i liste čekanja su sve duže, jer je malo djelatnika, a onda kada već nema doktora, zašto ne bi građani imali barem neku vrstu samopomoći kroz naputke institucije koja nije u mogućnosti osigurati veći broj liječnika i njihovih radnih mjesta, jer očito da nema dovoljno novca za doktore i medicinske djelatnike', završava Rušinović Sunara.

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje generalno pozdravlja izdavanje brošure o samopomoći, posebice onog dijela brošure koji je napokon razriješio dugogodišnji problem liječenja izvan mjesta prebivališta. U brošuri, dakle, stoji da se sve osigurane osobe koje se zateknu izvan prebivališta ili boravišta mogu, u slučaju potrebe, javiti bilo kojem ugovornom liječniku primarne zdravstvene zaštite.

No Drlje trend da pacijenti imaju što manji kontakt s liječnicima smatra pogrešnim. 'Neposredan kontakt oboljelih i liječnika je nužan. Ta je komunikacija važna i presudna', poručuje Drlje. Smatra da i mnogi pacijenti neće razumjeti ono što u brošuri za samoliječenje piše.

Podsjeća na nedavan slučaj 'jednog visokog državnog dužnosnika (Ranka Ostojića, op. a.) koji je zbog onog što se činilo samo kao temperatura jedva spasio živu glavu', zaključuje.

Ovdje možete pročitati brošuru o samoliječenju.