VESEO DR. VESELSKI

Dobra strana epidemije: Novi 'baby boom' na istoku Hrvatske

16.07.2020 u 11:49

Bionic
Reading

Dr. Igor Veselski, specijalist ginekologije i porodništva iz Opće bolnice u Slavonskom Brodu, izvijestio je kako je u prvih šest mjeseci ove godine porastao broj novorođenih beba, pa je tako rođeno čak njih 60 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Veselski napominje kako se prije 30 godina, kada je on počeo raditi, u brodskoj bolnici godišnje rađalo oko 2000 djece, a posljednjih godina taj se broj kreće oko 900, javlja Radio Slavonija.

Ove brojke ugodno su iznenadile i liječnike, dodao je, iako bi za bolje razumijevanje porasta bilo dobro detaljnije proučiti statistiku, no u Slavonskom Brodu zabilježen je i veći porast broja trudnica.

'0d 37. tjedna mi vodimo trudnoće koje se kontroliraju u Domu zdravlja, pa tako primjećujemo pozitivan trend kojemu se veselimo', kaže dr. Veselski.

Do kraja godine u toj bolnici očekuju daljnji rast zbog toga što građani više vremena provode kod kuće usred pandemije, no to će se moći vidjeti tek u prosincu ili siječnju.

'Sjećete se da su stari nekad pričali da kad nije bilo struje, kad su bile redukcije, da je bio povećani broj djece. Isto tako - šta ćete raditi drugačije, nego kad morate biti sa ženom kod kuće, je li tako? Malo se šalim', kazao je dr. Veselski.

  • +14
Koronavirus u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Podsjetimo, broj trudnica iznimno je porastao i u Osijeku, samo četiri tjedna nakon uvođenja strogih epidemioloških mjera.

'Ono što se ovih dana najviše uočava u našoj ginekološkoj ambulanti jako je mnogo pozitivnih testova na trudnoću. Riječ je o ženama koje su u trećem ili četvrtom tjednu trudnoće i dolaze na UZV procjenu trudnoće. Ono što mi je iznimno drago je i da su sve trudnoće pravilne, što je iznimno dobro. Zasigurno možemo reći da je posljednjih dana tri puta više trudnica negoli je uobičajeno i svi su jako sretni zbog tih trudnoća. Stoga možemo očekivati ‘baby boom‘ u prosincu, za Božić', rekao je krajem travnja dr. Mićo Rosso, vlasnik privatne Poliklinike Rosso.