bez pozitive u natalitetu

Baby boom zbog izolacije? Zaboravite na to; demograf Pokos upozorio na ono što nas tek čeka

02.05.2020 u 18:28

Bionic
Reading

Demograf iz Instituta Ivo Pilar, prof. dr. Nenad Pokos objasnio je zašto možemo zaboraviti na 'baby boom' zbog izolacije i upozorio na novi val iseljavanja jer će se zapadno-europske zemlje brže oporaviti od Hrvatske

'Često se zaboravlja da se baby boom javlja pri gospodarskom rastu, a ne u nesigurnim i tjeskobnim situacijama. Za ekonomskih kriza fertilitet naglo pada te zbog financijske nesigurnosti ljudi odgađaju odluku o zasnivanju obitelji. Tako je i zbog globalne krize 2008. godine broj rođenih u Hrvatskoj između 2009. i 2013. smanjen oko 10 posto. Budući da će ova kriza, po predviđanjima, biti mnogo teža, to će obeshrabriti mnoge parove da imaju djecu, pogotovo one koji već imaju potomstvo. U dob između 25 i 35 godina života ulaze sve malobrojnije generacije, pa za nekoliko godina možemo očekivati znatno manje rođenih nego prethodnih godina', upozorava za Večernji list Demograf iz Instituta Ivo Pilar, prof. dr. Nenad Pokos.

'Naime, u navedenoj dobi rađa više od 60 posto žena u Hrvatskoj, a te generacije na svijet su došle u razdoblju znatnog smanjenja nataliteta početkom 1990-ih te su dodatno okljaštrene masovnim iseljavanjem posljednjih godina. Idućih mjeseci može se očekivati porast broja razvoda jer istraživanja pokazuju da se najviše zahtjeva za razvod braka podnosi nakon novogodišnjih praznika i godišnjih odmora. Najnoviji podaci iz Kine kazuju da su zbog pandemije mnogi parovi bili vezani jedan za drugog kod kuće što stvara okruženje za bračnu svađu. U toj državi nakon normalizacije života i otvaranja sudskih ureda došlo je do vala odgođenih zahtjeva za razvod braka', govori Pokos.

  • +9
Zadar u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Ako se zbog uštede u skoroj budućnosti ne donesu mjere predviđene Nacionalnom demografskom strategijom, koja još nije u javnom savjetovanju, Pokos kaže da se ne možemo nadati demografskoj revitalizaciji.

U ožujku i travnju je sasvim prekinuto iseljavanje iz zemlje zbog zatvaranja granica i krize u drugim zemljama. Vjerojatno je, dodaje, u tim mjesecima bilo čak i više povratnika u Hrvatsku zbog gubitka posla u državama Europske unije i spajanja s obitelji u domovini zbog zdravstvene sigurnosti.

'No, može se očekivati da će se zapadnoeuropske zemlje brže oporavljati nakon krize te da će uskoro ponovno početi privlačiti hrvatske građane. Tako je za prošle financijske krize Irska 2010. zabranila ulazak stranim radnicima izvan EU te se 2011. iz nje tjedno iseljavalo tisuću stranih radnika. No, već potkraj 2013. počinje se tjedno otvarati tisuću novih radnih mjesta što je bio nagovještaj izlaska Irske iz krize', govori Pokos.